Äppelsmulpaj med ingefära



Nybakad äppelpaj! Det är så himmelskt, doften, smaken. Ja, allting e bra med äppelpaj. Den här gången gjorde jag en paj i form av smulpaj, o gud så gott det är! O jag valde att toucha upp pajen med lite ingefära. Tyvärr smakade inte min paj nån ingefära alls nästan för mamma snålade på ingefäran, men man tar efter behag :) Godast blir det om man serverar pajen varm/ljummen med glass eller vaniljsås. Man kan ju göra pulversås eller så kan man göra en busenkel egen vaniljsås som receptet finns här nedan ;)

Pajdegen:
2 dl vetemjöl
100 gram smör eller margarin
1 msk strösocker

Fyllningen:
6 st medelstora äpplen
ca ½ dl strösocker
1 tsk potatismjöl
ingefära efter behag

Gör såhär: Sätt ugnen på 225°C. Lägg mjöl och socker i en skål. Fördela fettet i mjöl/sockerblandningen med fingrarna till en grynig massa. Fettet bör inte vara för mjukt. Skala o kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Blanda socker, potatismjöl och ingefäran. Ta fram en ugnsäker form och varva äppelklyftorna med sockerblandningen och strö över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Vaniljsås:
1 ägg eller 2 äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
4 dl mjölk och grädde
1 msk vaniljsocker

Gör såhär: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills då såsen tjocknat. Den ska inte koka, då skär den sig. Vispa inte med stålvisp i alumniumkastrull, då blir såsen missfärgad. Häll upp såsen i en skål och vispa då och då i den tills den svalnat. Smaksätt den kall med vaniljsocker.

Såsen kan också göras med vaniljstång:
Tag en bit av stången, skåra den på längden och låt den okoa med såsen från början. Glöm inte att ta bort vaniljstången när du ska servera den.

Brownies med cookiedough

Till när våra kusiner skulle komma så bestämde jag o min syster oss för att baka något till fikat, o då valde vi att göra Brownies med cookiedough! O det kan jag säga, den var himmelsk! Men mann kan hoppa över pinjenätterna, det gjorde vi. Tyvärr hann vi inte ta foto på den inan den blev uppäten så den här gången får ni nöja er med bara receptet :)

Browniesmet:
150 gram smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Cookiedeg:
50 gram smör
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
2dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver+1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
80-100 gram vit choklad
½ dl pinjenötter

Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Smält smöret till browniesmten i en kastrull, bryt sedan ner chokladen i mindre bitar och rör hela tiden, ha inte på högsta värmen! Se till att det blir en jämn smet.
Vispa upp äggen o sockret litegrann och rör sedan ner chokladsmörsmeten i ägg/sockersmeten. Rör sedan ner mjöl och salt och blanda allt till en jämn o fin smet.
Sen gör man cookisarna:) Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner farinsockret. Lägg över blandningen i en annan bunke och blanda i alla andra ingredienser. Arbeta ihop med händerna till en jämn deg.
Häll över bröwniesmeten i formen och lägg ut cookiedegen så tätt du vill ha den. Grädda längst ner i ugnen i ca 200 grader i ca 15 minuter.



Hallon- och kolamuffins



Förlåt mig att jag inte bloggat på 3 veckor nästan, men jag har inte bakat, men nu har jag slått till. För ett litet tag sen bakade jag dessa små godingar :) De är också lätta att göra vilket är ett storrt plus, o jag gillade de verkligen. Of coure kan ni byta ut hallonen mot t.ex. blåbär, lingon och kanske björnbär eller jordgubbar. Fast jordgubbar o björnbär är jag inte säker på hur det blir, men annars kan man ju göra med säsongens bär, därför valde jag med hallon.

Till 12 muffins:

150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl(300g)
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl hallon
1 dl kolasås i tub(t.ex. O´hoj)

Garnering:
pärlsocker

Gör såhär:
1. Sätt ugen på 225 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt emellan.
2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandingen i smeten tillsammans med mjölken. Blanda i hallonen(försiktigt så att det inte blir helt mosade).
3. Ställ muffinsformar av papper i en muffinsplåt. Fördela hälften av smeten i formarna. Spritsa i kolasåsen. Klicka över resten av smeten. Strö på pärlsocker.
4. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna en gnutta innan de serveras. De smakar bäst lite småvarma :)

Det kommer ett recept idag

Idag kommer det att komma upp et recept på lite goda saker som jag bakde igår. Beräkna tills i eftermiddag eller ikväll. Och förresten, förlåt för världens sämsta uppdatering, men jag har bara bakat 2 gånger sen blåbärsknytena, o det är förfärlisch. Men ha det bra :)