Äppelsmulpaj med ingefära



Nybakad äppelpaj! Det är så himmelskt, doften, smaken. Ja, allting e bra med äppelpaj. Den här gången gjorde jag en paj i form av smulpaj, o gud så gott det är! O jag valde att toucha upp pajen med lite ingefära. Tyvärr smakade inte min paj nån ingefära alls nästan för mamma snålade på ingefäran, men man tar efter behag :) Godast blir det om man serverar pajen varm/ljummen med glass eller vaniljsås. Man kan ju göra pulversås eller så kan man göra en busenkel egen vaniljsås som receptet finns här nedan ;)

Pajdegen:
2 dl vetemjöl
100 gram smör eller margarin
1 msk strösocker

Fyllningen:
6 st medelstora äpplen
ca ½ dl strösocker
1 tsk potatismjöl
ingefära efter behag

Gör såhär: Sätt ugnen på 225°C. Lägg mjöl och socker i en skål. Fördela fettet i mjöl/sockerblandningen med fingrarna till en grynig massa. Fettet bör inte vara för mjukt. Skala o kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Blanda socker, potatismjöl och ingefäran. Ta fram en ugnsäker form och varva äppelklyftorna med sockerblandningen och strö över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Vaniljsås:
1 ägg eller 2 äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
4 dl mjölk och grädde
1 msk vaniljsocker

Gör såhär: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills då såsen tjocknat. Den ska inte koka, då skär den sig. Vispa inte med stålvisp i alumniumkastrull, då blir såsen missfärgad. Häll upp såsen i en skål och vispa då och då i den tills den svalnat. Smaksätt den kall med vaniljsocker.

Såsen kan också göras med vaniljstång:
Tag en bit av stången, skåra den på längden och låt den okoa med såsen från början. Glöm inte att ta bort vaniljstången när du ska servera den.
Kommentarer
Postat av: Lotta

Mums, va gott med äppelpaj! Jag ska prova att göra den, vi har ju 4 äppelträd hemma, så det räcker nog till det!

2010-08-24 @ 21:10:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback