Skola


Bild av en Macaron, tagen av Cate.

Jag tänkte mig att ha en liten skola om massa sånt som händer i köket hur man använder saker, vad saker betyder m.m. Så jag tänkte börja med en rolig sak om Macarons. Macarons kommer ju från franskan, och visste ni att Macarons betyder knappar på franska? Ja, det är faktiskt sant. Jag tror personligen att dom heter macarons för dom är ju så små och påminner faktiskt om knappar. Eller vad tror ni? Medan bara macaron betyder biskvi, det är ju ganska skumt. Macarons är ju också väldigt lika biskvier. Dt är ganska intressant tycker jag iallafall, kanske inte alla tycker så. Om det är någon som vill kan jag ha en skola om Macarons efter att jag gjort dom små undrerna hemma. sålänge kan jag tipsa om en blogg som gör macarons ganska ofta med spännande smaker, länk finns här. Tyvärr har hon ingen kategori med bara macarons så man får gå in på kategorin Bakverk/Desserter.

Jordgubbsdricka á la carte



Tjalloj! Blir inte ett sånt seriöst inlägg kanske, men ändå. Jag tänkte bjuda på en lite jordgubbsdricka/drink. Den blir ju lättast att göra om man har gjort mina läckra Prinsessbakelser. För då använder man bara saften som blir över när man silar jordgubbarna. Det kommer ändå ett recept här, fast lite konstigt blir det :P

Till ett glas:

"Jordgubbssaften" från de silade jordgubbarna
Lite florsocker
En skvätt grädde(om man vill)

Gör såhär: Blanda samman jordgubbspresset och florsocker en passande skål. Häll i en liten skvätt grädde om du vill, den blir bra både med o utan grädde. Häll upp i ett glas o garnera gärna med lite citronmeliss kanske, eller nåt annat. Sätt i ett sugrör eller två. Voila! Du har fått en svalkande sommardrink!

Prinsessbakelser



Till Midsommar bakade jag dessa små godingarna, prinsessbakelser! Lätta tills man kommer till det där med Citronkrämen, men om man tar det lite lugnt så går allt bra :)

Till 12 stycken:


Muffinsen:
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör såhär: Sätt ugen på 200 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljpulver. Ställ 10-12 stora muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Ta muffinsarna ur plåten och låt dem svalna.


Citronkräm:
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl citronsaft
skal från ½ citron
50 gram smör

Gör såhär: Rör ihop ägg, socker, pressad citron och citronskal i en liten kastrull. Låt blandningen bli varm, rör hela tiden. Blandningen ska tjockna men får inte koka. Ta från värmen och tillsätt smöret, i klickar. Rör tills smöret smält. Låt krämen kallna.

Fyllning o garnering:
3 dl vispgrädde
½ liter färska jordgubbar
1 msk florsocker
500 g marsipan

Gör såhär:

Vispa grädden. Mosa jordgubbarna i en skål med en gaffel. Häll jordubbarna i en siloch pressa ur vätskan.Blanda i florsocker och ½ deciliter vispad grädde. Skär av topparna på muffinsarna och ställ dem upp och ner. Dela varje muffin i tre delar till tre minibottnar. Lägg på ett lager citronkräm, tryck på en botten, lägg på ett lager jordgubbsgrädde och tryck på sista bottnen. Bred sedan ett tunt lager grädde runt om bakelsen. Lägg en klick grädde på toppen och forma den toppigt (som en miniprinsesstårta). Enklast är att arbeta med en slickepott eller smörkniv. Kavla ut en bit marsipan tunt. Lägg biten över en bakelse så att det täcker. Skär bort överflödig marsipan och gör likadant med resten. Garnera sen med det du tycker passar, t.ex pudra över florsocker, smält lite choklad o ringla över, lägg någon fin blomma på eller ett rosenblad.



Recipe


Hejhej! Jag lovade ju recptet på denna suopa innan idag, så here it caome! Fast tänk på när ni skär kycklingen, skär med en annan kniv o på en annan skärbräda. Grönsaker och kyckling, blir nåtfel med bakterierna.

Till 2 personer:
½ paprika
10 cm purjolök
1 morot
125 g kycklingkött
½ msk matfett
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
40 g äggnudlar
½krm peppar
2 krm salt
½ krm cayennepeppar eller curry efter behag(som i Saltkråkan, hehe)

Gör såhär:
1. Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
2. Tvätta purjon och skär den i tunna skivor.
3. Skala, skölj och skär moroten i tunna skivor. Dela skivorna.
4. Skär kycklingen i små bitar.
5. Fräs kyckling, paprikan, purjon och moroten i matfetter i en kastrull.
6. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningen.
7. Tillsätt nudlarna.
8. Låt soppan koka i ca 5 minuter.
9. Smaksätt med kryddorna.

Åh vet ni? Mamma ska fråga på Nya Konditoriet om man kan få köpa vit marsipan där :)

Lunch

Ah! Här kommer hela min o Catharinas lunch från igår, receptet på varmrätten kommer senare idag:)


Kyckling o nudelsoppa. God o busenkel.


Vår efterrätt, Otto's Apelsinchoklad glass med smält ringlad mjälkchoklad på. Mums!


Till detta drack vi ******. Ja, vad är det egentligen? Den som först svarar rätt av dom jag känner får hmm...smaka av det som jag ska baka idag/imorgon!

Hejhej

Sitter här och tittar på Sommarlovsmorgon här med Mathilda, Astrid. Blir nog smulpaj senare idag:) Därför uppdaterar jag här. Smulpaj...mmm! Gott! Ses!

Rabarberdröm med vit choklad



Hejhej! Igår bakade jag och mamma(mest jag, säger vi) denna "Rabarberdröm". Haha! Egentligen är det typ som vanlig smulpaj, men den var ändå nånting som jag tänker göra igen. För väldigt smaskig var den allt och väldigt lätt. Och att den är lätt är ju väldigt bra. Men kom ihåg: om du hellre vill göra den i en ända stor pajform måste du grädda den i drygt ½ timme!

Till 6 personer:
500g rabarber
2-3msk strösocker
1 msk potatismjöl

Deg:
100g vit choklad
½ dl sötmandel
100g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl strösocker

Gör såhär:
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Blanda dem med socker och potatismjöl. Fördela rabarbern i 6 ugnsäkra portionsformar eller i en stor pajform.
2. Grovhacka choklad och mandel. Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli brynt. Ta kastrullen åt sidan och låt smöret svalna. Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker. Blanda i choklad och mandel. Fördela blandningen över rabarbern.
3. Grädda pajerna i ca 20 min(30), tills täcket fått en fin färg. Servera pajerna/pajen ljumma med vaniljglass.

Tipsningar

Jag har lite tomt i mitt huvud vad jag ska göra för nånting nu när det har blivvit sommar. Så därför skulle jag bli väldigt glad om ni hade några förslag på vad jag kan göra. Snälla snälla, allt du behöver göra är att skriva vad du tycker jag ska baka i kommentarerna till det här inlägget. Hoppas ni vvill hjälpa mig! :D

Rabarber och Jordgubbsmoussetårta


Igår och idag har jag och mamma bakat tårta. Inte för att vår blev lika fin som bilden här uppe...men ändå:) Huvesaken är att det blir gott, o det blev den minsann. Den kommer från tävlingen med att rösta fram Sveriges Nationaldagstråta. Den kom på 3:e plats, men när jag såg den på förkväll visste jag att den, den ska jag göra någon gång. Och så blev det. Det ändå som är krångligt krångligt är Vitchokladglasyren. Gör den samma dag som allt annat, annars kommer den bara rinna(som den gjorde för oss, hehe).



Kolakakor

På min och adinas hemväg igår snackade vi om att baka och kom in på kolakakor. Därför bestämde jag mig för att baka det, tack vare Adinas tips. Så tacka Adina. Har ingen bild, men det får gå ändå. Om nån har nåt emot det fixar vi det sen ;)

You need:
200g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2tsk bakpulver
5dl vetemjöl

Sätt ugen på 175 grader. Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda vaniljsocker,bakulver och mjöl i en skål och häll sen i det i det andra. Arbeta ihop det till en smidig deg. Dela degen i 4 delar. Gör det till raka "ormar" lika långa som plåten och platta till dom lite grand. Grädda dom i 15 minuter, låt dom svalna lite och skär dom sedan i sneda snittar.

Mini-Pain au Chocolat



Haha! Det var det jag gjorde till mamma i Mors-dags present. Dom blev hjärtligt uppskattade av alla. Gott gott med andra ord ;) Det blir som Wienerbröd enligt Astrid, fast med choklad. Och receptet vill ni väl ha? Och det går oxå med mjölkchoklad, försök med vit choklad och se hur det blir oxå. Mamma hade läst någonstan att smördegen blir frasigare om det får ligga ut ett lite längre än vad den egentligen ska.

12 stycken
Ingredienser:
2 plattor fryst smördeg
1 ägg
nästan 1 msk vatten
100g mörk choklad
cirka ½ dl råsocker

Ta ut smördegen ungefär en halv timme innan du ska börja baka. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen så den blir ungefär dubbelt så stor. Dela varje platta en gång på längen och sen i sex bitar. Knäck ägget i en liten skål, häll i vatten och vispa ihop med en gaffel. Pensla bitarna med ägg. Lägg två rutor choklad på varje bit och vik in två kanter så att det blir ett avlångt paket. Lägg paketen med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ägg och strö på råsocker. Sätt in plåten i ugnen i 15 minuter.