Mors-dag

Det är ju somsagt Mors-dag idag, det blir något att baka för mig. Tro mig, fast det får ni se kväll vad det blev;)


Hmm,  kanske det blir cupcakes, eller något annat...

Bröllopstårtan


När jag och mamma var i affären kunde vi inte låta bli att köpa den även fast det är ganska fjantigt. Den ingår i "Den officiella bröllopsserien" till Viktorias och Daniels bröllop i sommar. Faktiskt var den riktigt god tycker jag. Ja, det var som en prinsesstårta, en helt vanlig. Fast istället för sylten var det några hallongeléklumpar i grädden. Och det var nästan det godaste på hela tårtan! Självklart ser den inte liika fin ut i verkligheten, fast inte så mycket skillnad faktiskt.

Den är värd att prova!

Cookies eller små kakor?

Hittade den här bilden när jag satt och tittade igenom lite bilder. Ingen aning vad det är för slags kakor, fast jag ska leta upp receptet. För jag har en svag aning om att dom var ryssligt goda! När jag nu gjorde dom ska ni inte fråga mig om ;)

Mocca cupcakes




För ganska längesen gjorde lilla jag Mocca cupcakes :) Det var dom godaste cupcakes jag har gjort hittills. Slurp. Bilderna kanske inte är dom bästa, men men det gå ju. Det blir typ 12 normalstora muffinsar och lika mycket frosting till det, fast jag gjorde nästan mini-muffins så det blev 16-17st. Fast desto mindre muffins desto mindre frosting på den, så det räckte till alla mina små med frostingen :) Och man måste inte gilla kaffe att dricka, det gör inte jag, men kaffe i kakor, choklad och sånt är himlen!

Muffinsen:
100g smör eller margarin
2 ägg
2 ½dl strösocker
1 ½tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
lite starkt kaffe om du vill

Ställ veckade pappersformar i en plåt eller muffinsplåt. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda till sist i matfettet. Lägg i smeten i formarna(med hjälp av 2 tsk eller spritsa i). Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Frostingen:
100g philadelphiaost
60g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
1 msk varmt starkt kaffe

Vispa smör, florsocker, vailjsocker, kakao, och kaffet lite grand. Vispa i Philadelphiaosten så att det blir en krämig kräm. Spritsa sen eller bre på frostingen på dina cupcakes.

Pst! Om du tillsätter lite lite kaffe i muffinsen smakar det som Ballerina Kladdkaka. Supergott! :)

Tack Adina!

För den fina headern! Den ser lite konstig ut med ränderna på ena sidan när Catharia gjorde nåt, men ändå:) Just nu är Adina sjuk, men vi får hoppas att hon blir frisk tills torsdag. Krya på dig Adina:)

Johanna fixar fest




Det är Johanna Westmans nya bak/kokbok för barn. Jag har bläddrat igenom den o den är verkligen någonting jag rekomenderar att köpa. Det är uppdelat i olika kapitel som börjar med en almenacka över 3 månader i taget(tror jag), där i stårr det vad det är att fira i månaderna. Efter det kommer det recept på allt möjligt gott :) Den kostar 199kr på Bokia.

Uppdate: Glömde skriva att jag har köpt den.

Vaniljglass med cholkadkross





Hej igen!

För ett litet tag sen gjorde jag egen glass. Väldigt mumsigt ska ni veta:) Det är faktiskt första gången jag gör egen glass, och såklart ska ni få receptet här och nu. Bättre sent än aldrig, visst? ;) Och det blir ungerfär 600 gram, som motsvarar ca 4-6 personer. Enligt receptet, fast jag tycker det blir ganska många fler om man bara tar och äter då och då.

Ingredienser:
2ägg
1 1/4 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 ½ msk vaniljsocker
50 gram valfri choklad(jag tog Marabous mörka, fast det går ju säkert jättebra med mjölkchoklad eller annan)

Gör såhär:
Vispa ägg och socker väl. Tillsätt mjölken. Häll över blandningen i en kastrull och sjud den under omrörning tills krämen tjocknat. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Rör i grädden, rör tills det är väl blandat. Fälj sedan instruktionerna på din maskin och häll i krämen. Häll då i Chokladen som du ar hackat i så stora bitar som du vill ha. Om du inte har en glassmaskin får du hälla smeten i en bunke med tätslutande lock och rör om var 20 minut i 4 timmar. Häll över glassen i en burk med lock och sätt in i frysen. Ta fram när den ska ätas:)


Hallongrottor




I förgår bakade jag Hallongrottor, och tro det eller ej men dom blev riktigt goda om jag får säga det själv. Så därför bjuder jag på receptet:) Det går ju också att göra det med annan sylt t.ex. blåbär, hjortron eller jordgubbssylt. Då blir det ju några andra sorts "Grottor". Om man inte har smör hemma går det bra med margarin, men smaken blir mycket godare med riktigt smör. Det märks verkligen i de här kakorna. så jag använder smör.

Ingredienser:
4 ½ dl vetemjöl
250g smör eller margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl vaniljasåspulver (kallrörd)
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl hallonsylt till fyllning

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och smör till en gryning blandning. Tillsätt de övriga torra ingredienserna och knåda ihop till en deg. ta en bit deg och rulla den till en boll, ungefär lika stor som en normal stor studsboll. Lägg den i en småbrödsform och tryck till lite. Gör så tills degen tar slut. Gör en grop i mitten med tummen och fyll hålet med sylt. Grädda kakorna i ugen cirka 10-12 minuter.

Klara att äta!

Välkommen till min blogg!

Hejhej!

Det här ska bli en blogg om bak och sånt. Just nu har den inte riktigt startat, jag väntar först på min design, sen kan jag börja blogga på riktigt :)