Äppelmunkar i muffinsform




Bilderna känns ganska mörka, men de duger mer än väl :) Förra veckan bakade jag dessa muffinsar, det smakar väl inte riktigt som munkar och är heller inte lika goda, men de var mer än ätbara. Receptet har jag hittat i Johanna Westmans bok Johanna fixar fest! Fast jag har ändrat lite i receptet ;)

Till 12 stycken muffins:
1 ½ dl mjölk
1 dl olja(t.ex. rapsolja)
2 ägg
½ tsk vaniljsocker
1 ½ dl strösocker
3½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
ca 1 dl äppelmos
50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk kanel

1. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Lägg pappersformar i muffinsplåten.

3. Häll mjölk, olja, ägg och vaniljsocker i en bunke och vispa ihop med gaffel.

4. Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl och bakpulver. Bry dig inte om om det blir klumpigt, hellre det än att du blandar för länge!

5. Skeda några matskedar smet i formarna. Lägg i en matsked äppelmos i varje och toppa med resten av smeten.

6. Sätt muffinsen i ugnen i ca 20 minuter.

7. Medan muffinsen gräddas, smält smöret på svag värme i en liten kastrull.

8. Häll upp det smälta smöret i en djup tallrik och häll sockret och kanelen i en annan och blanda ihop det.

9. Ta ut muffinsen ur muffinsplåten när de är färdiggräddade. Doppa muffinsen(till formen) i det smälta smöret och sen i kanelsockret.

Ät muffinsen varma!

Tips! Om dina muffins inte blir så toppiga(som mina) kan du pensla på smöret i stället för att doppa i smöret!