Tekakor



Det är verkligen goda tekakor dessa!


25 tekakor:
5 dl ljummen mjölk
50 g jäst
1 ½ dl smält smör
3 msk socker
16 dl vetemjöl(själv använde jag bara 13-14 dl ungefär o hade resten till utbakning och det)
2 tsk salt

Lös upp jästen i den ljumma mjölken. Blanda ner allt utom saltet och mjölet och rör någon minut. Tillsätt vetemjöl till en slät deg och arbeta den i ca 10 minuter. Det är bäst med en degblandare eller matberedare. Tillsätt salt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 25 bitar. Rulla till bullar och kavla eller platta ut till kakor. Nagga med en gaffel och sätt på en plåt med bakplåtspapper, själv använde jag 3 plåtar.
Låt kakorna jäsa i ca 60 minuter.
Baka av kakorna i ugnen på 250 grader i 8-10 minuter.
Låt svalna lite på galler innan ni äter dem. Det går bra att frysa in dem, men låt dem svalna helt innan du stoppar in dem i påsar.

Receptet kommer från en av favoritbloggarna Bake Cake!

Blomstercupcakes med smörkrämsfrosting

Kände att det var länge sen jag gjorde cupcakes så jag svängde ihop ett gäng för några dagar sen. Samtidigt som jag invigde mitt spritsset. Jag behöver fler tyllar, eftersom att jag egentligen inte har en sån tyll men behöver för det jag tänkte göra nämnligen blommor!

 

Resultatet blev helt okej för att vara första gången och använda en annan tyll, här kan ni se hur tyllen ska se ut. Medan min är mer svängd. Har använt den andra från vänster på bilden nedan.

 

 

 

12 muffins:

2 ägg

2 dl ekologiskt rårörsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1 1/2 dl vaniljyoghurt

4 rutor hackad mörk choklad

 

Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör tills allt är klumpfritt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet, ha lite hack choklad i varje. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter.

 

Frosting:

100 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 msk grädde/mjölk
röd karamellfärg

 

Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen i önskad färg och spritsa sedan ut krämen på dina muffins. Vill du försöka dig på en fin blomma behöver du en tyll som jag visar där uppe. Här kan du se hur man gör, det är lättare än man tror. Lite övning ger färdighet! Ett tips är att lägga in hela spritsen i kylskåpet ett tag när du känner att smörkrämen är för lös och börjar flyta ut lite. Ta ut den innan den har blivit allt för hård.

Recepten på muffinsen och smörkrämen har jag hittat hos Linnéas Skafferi. Men jag har varit framme och ändrat lite i båda.


Friska havrebollar och den funna pajformen



I ett urklipp från Icakuriren fiskade mamma upp receptet på Havrebollar med lime och kokos när jag hade noll inspiration. Så jag bestämde mig för att göra dem, och dem blev riktigt bra tycker jag. Dem har en väldigt frisk smak så passar därför bra nu på sommaren. Annars också såklart.

Förresten så har jag funnit en toppenbra pajform, har letat efter en sån i månader fast aldrig hittat en. Men jag var på Gotland med familjen och hälsade på några kusiner där förra veckan tror jag. Då var vi inne i Visby och i en affär där(kommer inte riktigt ihåg namnet) så hittade jag den ultimata. En pajform med löstagbar botten och en kant på 55 mm, dessutom är den väldigt fin.



Men åter till Havrebollarna!



Till ca 25 stycken
150 g vit choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl riven kokos
2 ½ dl havregryn
saft och finrivet skal av 1 lime
cirka 1 dl riven kokos att rulla bollarna i

Gör så här
Hacka chokladen grovt. Koka upp vispgrädden, dra kastrullen från plattan, tillsätt chokladen och rör tills den smält. Rör ner kokos och havregryn och sedan limesaft och -skal. Låt smeten svalna och svälla i cirka 30 minuter, så blir det lättare att rulla bollarna. ( Men om man vill få dem helt runda skulle jag nog testa att sätta in blandningen i kylen när den har svalnat lite. Inte så att den blir för hård, men bara lite fastare. ) Rulla till bollar och doppa i riven kokos. Kan förvaras i rumstemperatur i 3-4 dagar. Stoppa dem i kylskåpet för ökad hållbarhet.

Det är ett av Mia Öhrns recept, hon brukar ofta ha några sidor med recept i Icakuriren. Och henne gillar jag ju som ni vet kanske vet.