Jordnötsmör och kaffemuffins

Smaker som piffar upp de vanliga chokladmuffinsarna!



Ca 12 muffins
75-80 gram smör eller margarin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ½ msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2-5 msk kallt starkt kaffe(beroende på hur mycket man gillar kaffe)
1-2 msk jordnötsmör

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller på en plåt. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsockeret, saltet, kakoen, vetemjöl och bakpulvret. Blanda till sist i smöret, kaffet och jordnötsmöret. Skeda upp i formarna och grädda i ca 10 minuter.

Cake Pops

Cake Pops kan man väl säga att det helt enkelt är kakdeg uppträtt på en pinne och doppade i choklad! Det finns en massa olika recept på Cake Pops, men jag har valt Mia Öhrns recept med jordnötssmör. Om man är nötallergiker kan man ju ta färskost eller kanske Nutella, dessutom så är chokladkakan helt för god!





Cirka 30 stycken

Kaka
100 g smör
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (45 g) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen

Till klubborna
175 g jordnötsmör
150 g vit choklad och 150 g mörk choklad  till doppning
Strössel och eventuellt hushållsfärg till dekor
Klubbpinnar eller grillpinnar som är delade i 2 delar

 

Gör så här:

1. Smörj och bröa en limp- eller sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
2. Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
3. Vispa ägg och sockret vitt och fluffigt med elvisp.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten pö om pö samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Låt svalna ett par minuter och stjälp sedan upp kakan. Låt svalna helt.
6. Mixa kakan till smulor i en matberedare. Tillsätt jordnötsmöret och mixa ihop till en tjock smet.
7. Forma smeten till hjärtan eller runda kulor och stick ner en pinne i varje. För att få pinnen att sitta fast ordentligt kan du fästa den med lite smält choklad. Låt stelna till i kylen i cirka 30 minuter.
8. Smält chokladen till doppningen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa varje klubba i ett lager choklad. Låt rinna av lite och strö över strössel. Stick sedan ner klubbpinnen i en bit oasis eller frigolit. Dekorera eventuellt med choklad du har färgat med några droppar karamellfärg. Låt stelna i kylen.

 

Vaniljhjärtan

På Alla Hjärtans-dag så kan det vara trevligt att baka Vaniljhjärtan tillsammans. Det är lite pilligt, men absolut värt mödan. Man måste ha speciella formar för att kunna göra dem, annars kanske man man komma på ett annat sätt att göra dem!




Till ca 16 st:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
knappt 1 dl strösocker
200 gram smör

Vaniljkrämsfyllning:
1 ½ dl grädde
1 äggula
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Smörj hjärtformar.
Blanda de båda mjölsorterna och sockret, finfördela smöret i blandningen och arbeta den snabbt ihop till en smidig deg. Låt vila svalt en stund.
Blanda alla ingredienser till fyllningen förrutom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Kyl den och smaksätt med vaniljsocker.
Kavla ut degen ganska tjock. Stansa ut hjärtan med hjälp av formarna och lägg ner i formen och tryck försiktigt. Fyll med lite drygt en tesked vaniljkräm och lägg över ett likadant hjärta av deg som du klätt formarna med och tryck till lite på kanterna. Ställ formarna på en plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma. Låt dem kallna och sikta florsocker över dem innan de ska ätas.

Baka.se




Nu har jag skaffat mig ett konto på hemsidan Baka! Där jag kommer att lägga ut några av mina recept då och då, om ni vill hitta mina recept så kan ni söka på " luluwaj " i sökrutan och då kommer mina recept upp. Ni kanske tillochmed vill skaffa ett eget konto.

Under finjustering

Just nu kan det se lite konstigt ut på Skafferimusen eftersom att jag håller på att fixa med lite små detajler :)

Kinesiska Lyckokakor

På torsdag den 3 februari så är äger det Kinesiska Nyåret rum, och vad passar inte bättre än Lyckokakor att fira det hela med? :) Skriv några lappar med fina texter på, t.ex. något smart ordspråk eller något vägledande här i världen. Det är ganska tålamodskrävande och man får vara snabb med fingrarna. Men efter ett tag ser det ut som att du inte gjort något annat i ditt liv än att vika lyckokakor ;)




Och katten verkade ju gilla dem...

Till ca 30 st:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
1 dl matolja
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten

2-4 msk matolja för att smörja laggen

Du behöver:
Bunke,elvisp, måttsats, skål, träslev,
plättlagg, stekspade, ren kökshanduk.

Gör så här:

Börja med att skriva dina lappar! Som ska vara ca 1x5 cm.

1. Sätt ugnen på 160 garder.

2. Knäck äggen och dela vitorna från gulorna(Gulorna kan du spara i kylskåpet till något annat). Lägg vitorna i bunken och vispa tills du har ett tjockt vitt skum. Häll i socker och salt, rör om. Rör ner oljan.

3. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och maizena i en skål och rör ner det i bunken. Häll sist ner vattnet.

4. Ställ in plättlaggen i ugen 5-10 minuter. Ta ut den och pensla rundlarna med olja. Häll en halv matsked smet i varje rundel, vicka pannan så att smeten fyller ut och sätt in plättlaggen i ugnen ca 12 minuter. Kakorna ska bli gyllenbruna.

5. Skynda dig att vika in papperslapparna innan kakorna hårdnar! Håll en ren kökshandduk i ena handen. Ta upp kakorna med en stekspade och lägg dem upp och ner i handduken. Lägg en dubbelvikt lapp på kakan, vik ihop kakan och kläm ihop den som en halvmåne. Håll kakan försiktigt och tryck den mot kanten av bunken så att spetsarna böjs in och den får rätta lyckokakeformen. Fortsätt med resten av kakorna.

Var gärna flera som viker, för kakorna blir hårda väldigt snabbt!

Har du inget plättlagg som tål att stå i ugnen?
Ja, då kan du droppa smet ganska glest på en plåt med bakplåtspapper och vicka plåten tills smeten formar runda cirklar. Det är lite svårare att få jämna fina kakor, men det går med lite träning!

Receptet kommer från Johanna fixar fest av Johanna Westman.