Alla ♥ Dag Tårta

Till förra årets Alla Hjärtans-dag så gjorde jag denna tårtan. Den är ganska omständig att göra med ganska många krångliga moment, men det är den värd! Inte bara för att den är god, den är otroligt vacker, den finaste och svåraste tårtan jag någonsin gjort. Mer för de som har tålamod att pilla lite. Inuti är det en chokladbotten med geléhjärtsfluff och lite hallonsylt i det andra lagret. Den är spacklad i smörkräm samt täckt och dekorerad i sugarpaste!







Sugarpaste/sockerpasta(görs senast dagen innan):

Receptet finns här (steg för steg här)
Några droppar röd karamell eller pastafärg

Gör så här: När du har gjort sugarpasten så kan du låta den vila i några timmar eller helst några dagar och sedan färga den med karamellfärg(beskrivning). När du färgar den så tar du ungefär ¼ av den och färgar lite mörkare än den andra biten med den färg du vill använda. Låt vila.

Tårtbotten(gör du med fördel dagen innan):
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Bröa och smöra en form som rymmer ca 1 ½ liter, helst ska det vara en hjärtform. Om du inte har en så kan du ta en vanlig rund och sen skära till ett hjärta för hand. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret och kakaoen. Rör ner balndningen i äggsmeten och tillsätt vattnet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna innan du handskas med den(helst över natten).



Fyllning 1:
ca ½ dl hallonsylt eller mosade hallon

Gör så här: Om du vill ha mosade hallon så ska du ta ½ dl hallon, om de är frysta ska du tina dem lite grand. Sedan mosar du ihop det med några matskedar socker eller så mycket du vill ha. Mosa ihop det till konsistensen lite fastare än sylt och ställ den åt sidan.

Fyllning 2 Geléhjärtsfluff(görs med fördel dagen innan):
3 dl vispgrädde
80-100g geléhjärtan
ev. 2 tsk vispgrädde

Gör såhär: Lägg alltihop i en kastrull och smält det samman, men det får absolut inte koka! Låt det stå i kylskåpet tills det är riktigt kallt, helst över natten. Om det börjar koka eller inte riktigt är kallt när man vispar det finns det risk för att det skärs.

Smörkrämen:
100g rumstempererad smör
2dl florsocker
2tsk vaniljsocker
ev. några droppar röd karamellfärg

Gör så här: Rör runt smöret tills det blir mjukt och blanda ihop allt till en smidig smet. Om du vill ha en lite rosaaktig smörkräm så kan du blanda i någon droppe karamellfärg. Ställ i kylskåp på väntan att monteras.

Till monteringen:
en äggvita
ev. 1-2 tsk mjölk
maizena majsstärkelse
pepparkaksformar av minsta sort eller hjärtutstickare
några knivar
en kavel
en brödpensel

Gör såhär: Ta ut smörkrämen kanske en halvtimme-timme innan monteringen, ta ut fluffen ur kylen och vispa den till ett fluffigt fluff med elvisp. Stjälp upp tårtbottnen ur formen, om du inte hade en hjärtform så ska du göra ett hjärta av den nu) och dela den i 3 delar(dela 2 ggr) Lägg den översta delen på ett fint fat, bred på med hallon/en/sylten, snåla inte. Lägg på en till botten och bred på ett tjockt lager med geléhallonfluff. Lägg på den sista botten och tryck till ypperst försiktigt. Nu ska du bre på smörkrämen med en smörkniv, om smörkrämen är för hård(ej bredbar) så får du helt enkelt tillsätta lite mjölk. Det är viktigt att du täcker allt, speciellt om det sticker ut lite fyllning. Sedan börjar det lite kluriga, kavla ut sugarpasten med en kavel på ett maizenamjölat bakbord, det ska bli ca 3-4mm tjockt. Täck sedan tårtan med den ljusa(nogrannare beskrivning),den mörka ska du använda till små hjärtan på tårtan. Då kavlar du ut sugarpasten som du gjorde innan, stansar ut hjärtan med en pepparkaksform. Pensla en av sidorna på de små härtarna med äggvita, lägg de små på tårtan och tryck till lite lätt så att de fastnar. Voilá! Du har lyckats med en vacker Alla Hjärtans-dag tårta till dina nära och kära.



Alla som undrar vilken dag som är dagen innan så är det innan monteringsdagen, som man helst gör samma dag som den ska ätas. Men den kan sparas i kylen i några burkar i en lufttät burk. Och förlåt för att länkarna öppnas i samma fönster som du redan är på, så det blir lättast om du drar länken till en ny flik!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback