Shortbreads



Som ni ser är även dessa en av mina presenter till pappa på hans födelsedag.


Dessa små kakor är helt fantastiska, dem riktigt smälter i munnen och smakar,(ja inte särskilt mycket) ljuvligt. Mina engelska favoritkakor tror jag nästan.

Om ni har varit i London eller någon annanstans i Storbritanien har ni säkert ätit sådana kakor innan. Märket Walkers som har dem röda skotskrutiga förpackningar med kakor som finns överallt. Mina är inte riktigt lika fina, då mina liknar mer mandelkubbar i formen, men smaken som jag kommer ihåg dem "riktiga" är väldigt lika.




Använd för guds skull smör i kakorna, annars kan du lika bra bränna dem.

Till cirka 40 kakor
250 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 dl maizenamjöl(maizena majsstärkelse)
5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg smör och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Häll försiktigt i maizenamjöl och vetemjöl. Vispa igen till du har en slät deg(som är ganska kladdig så arbeta lite med mjölade händer tills den blir mer som en deg).

3. Mjöla ett bakbord och vält upp degen. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla varje del till en knubbig korv, tjock som en varmkorv. Jag har räknat ut att den ska vara ungefär 30 centimeter. Skär den i 3 cm långa bitar, lägg upp kakorna glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Ta en gaffel och gör två rader hål på varje sida av kakan(som på bilden ↑).

4. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och förvara dem i en burk med lock. Ät upp dem ganska snabbt för då är dem godast.

Recepet kommer från Johanna Westmans bok Första kokboken i världen.


Vaniljmacarons med fläderganache



Återigen macarons, men jag tycker verkligen att det är jätteroligt att göra. Det är lite klurigt, men inte omöjligt så att man ändå får vara nöjd med sig själv.

Dessa macaronsen gjorde jag till min pappa i födelsedagspresent eftersom att han älskar macarons, och jag förstår honom. Dem är petit, men ändå så bra.




Receptet på macaronsen(kakorna) hittar ni {här}.

Sedan har jag bara tillsatt vaniljarom efter smak.

Fläderganache
1 dl outspädd Fläderblomssaft
1 tsk Citronsaft
0,75 dl Vispgrädde
100g Vit Choklad, finhackad


Gör så här
Reducera* fläderblomssaften på svag värme till hälften. Tillsätt citronsaft,  grädde och koka upp. Rör ned den vita chokladen och låt den smälta så att det blir en fin och slät ganache. Låt fläderblomsganachen stelna i kylen. Spritsa eller klicka på lite smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop varje fylld med en ofylld. Förvara macaronerna i kylen.

* Reducera betyder att du kokar någon vätska(saften just här) så att det blir mindre kvar av den. Alltså att det ångar bort, jag tror också att det ger bättre smak.

Receptet på ganachen har ja hittat på Kalasgott.






Macarons med chokladganche



Igår så passade jag på att inviga mitt mandelmjöl genom att baka macarons! Mjölet var verkligen jättebra, det hade bra mandelsmak och var finmalet. Anledningen till att jag inte maler egen mandel är att min kära mammas mandelkvarn maler ganska grovt.

Jag har testat macarons en gång tidigare, men där misslyckades jag helt och hållet. Allting blev helt åt skogen, det blev inte ens sammansatta kakor(därför fick ni aldrig se dem). Jag skyller på receptet eftersom att dessa kakor, ja, dem blev helt fantastiskt fina för att inte ha vanan inne.

Det var verkligen vansinnigt roligt att göra nu när man lyckas, det tar ett tag och är lite pilligt. Men det blir ett resultat av små små mini fina konsverk. Jag slår så stort på macarons att dem får en egen kategori här!

Receptet har jag hittat hos Daniella på BakeCake, skaparen till dem finaste macaronsen jag någonsin sett faktiskt. Daniella har därefter hittat receptet hos Kalasgott, men ursprungsreceptet kommer från Tartelette och Åsa har översatt det. Lång historia! Men jag har som vanligt lagt till små men avgörande tips på vägen.



Som ni förstår så är det omöjligt att göra macarons utan en digital köksvåg, det är väldigt noga med måtten!

Till 40-50 macrons(alltså sammansatta):
150 g fint malen mandel
150 g florsocker
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
50 g vatten till sockerlag
150 g socker till sockerlag
Karamellfärg

Gör så här: Börja med att göra i ordning plåtarna, jag behövde 3 stycken. För att underlätta när man ska ta av kakorna från bakplåtspappret är det smart att smöra det och sedan bröa det med mjöl. Det är ett bra tips till alla mandelkakor. Blanda mandel och siktat florsocker, det kan vara ganska smart att sikta alltihopa. Vispa upp 60 gram äggvita, tillsätt under vispningen 35 gram socker. Blanda socker och vatten till sockerlag i en kastrull och koka upp till 118 grader på låg temperatur, använd en godistermometer. Under vispning på låg fart ska du nu hälla i sockerlagen i marängen. Detta bör göras ganska snabbt eftersom att sockerlagen stelnar i kastrullen annars. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig. Det tar 10-15 min, så ha tålamod! Rör i den 60 gram äggvita som har kvar i mandelblandningen, tillsätt nu färg om du vill i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen(det kallas maräng med sockerlag i) och rör ihop försiktigt med en slickepott. Var nu försiktig så att du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse med rund tyll eller utan tyll och spritsa ut små rundlar på plåtarna. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om det lämnat några toppar från spritsen, slå plåten försiktigt i bordet några gånger så att dem försvinner. Grädda dem i 160 grader i 8-10 minuter.

Mörk chokladganache:
½ dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
ev. 2 tsk Xanté Päronkonjak för smaken

Gör så här: Koka upp grädde och ev. Päronkonjak. Hacka chokladen och vänd ner i grädden. Rör till en jämn och slät smet. Låt stelna en aning i kylskåpet och spritsa sedan ut ganachen på hälften av macronsen och tryck försiktigt ihop med en som är lika stor. Förvara i en burk i kylskåpet.