Små fina frukostbullar



Jag har inte så mycket att säga just nu, men man kan äta dem till frukost, mellanmål, lunch eller ha med dem på utflykt. Dem är jättebra att frysa in och vad jag gillar är att ta en bulle ur frysen värma den väldigt varm, dela den och lägga en bit brieost i. Sen är det bara och pressa ihop den så smälter osten, gudagott!



Omkring 40 stycken:
½ dl neutral olja(det går ju med olivolja om man gillar den smaken)
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
ca 13 d vetemjöl

Pensling och på toppen:
1 uppvispat ägg
riven ost, vallmofrön, rostade solroskärnor eller vad du tycker är gott!

Gör så här: Värm upp vattnet till 37 grader och häll i oljan. Lös upp jästen i lite av degspadet i bunken du ska använda under hela bakningen. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker. Rör i ca ¾ av mjölet(om du har mer erfarenhet så ser du när det är tillräckligt med mjöl). Arbeta degen tills den blir seg, blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl och lägg på en bakduk, jäs på en dragfri plats till degen är dubbelt så stor, vilket borde ta en halvtimme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen med mera mjöl tills den är smidig. Dela degen i 4 delar och rulla ut varje till en längd, på varje ska du få ut ungefär 10 stycken. Rulla till fina små bollar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20-30 minuter tills dem har blivit kanske en tredjedels större lite drygt. Sätt på ugnen på 250 grader ungefär 10 minuter innan bullarna jäst klart. Pensla med uppvispat ägg och strö över det du vill ha. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter.

Lavendeldrömmar



Dessa blev supergoda! Passar lite bättre in i säsongen när lavendelblommorna har slagit ut, men det går ju minst lika bra med torkade blommor.

Till ca 20 kakor:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl hjorthornsalt
1 msk färska eller torkade lavendelblommor

Gör på detta vis:
1. Sätt ugen på 150 grader.
2. Vispa smör och strösocker ljust och krämigt.
3. Blanda de torra ingredienserna med lavendelblommorna och rör ihop med smörkrämen till en smulig deg.
4. Krama till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter, när de är spröda så är de klara.

Receptet kommer från A pice of cake.

Kardemummasockrade mandeltoppar



Små och väldigt goda, dessutom finns det plats för många i magen! Det enda kluriga momentet är spritsningen om man inte är van vid det, som jag. Om det absolut inte går funkar det säkert att rulla till små bollar, men ta lite florsocker på händerna då.

Till 40-50 stycken:
300 g mandelmassa
½ dl strösocker
2 äggvitor

Till garnering:
ca 1 dl strösocker blandat med 1 msk malen eller stött kardemumma

Gör så här:
Vispa upp äggvitan bara lite snabbt till skum(det behöver inte vara så fast). Blanda samman mandelmassan och sockret. Tillsätt äggvitan pö om pö så att det blir en jämn och slät smet. Spritsa små toppar med en spritspåse på en bakplåtsklädd plåt. Använd ett slätt spritsmunstycke. Strö kardemummasockret över topparna och skjuts in i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Svalna helt innan du försiktigt lossar med en stekspade. Förvara i en lufttät burk med en bit formfranska om du vill att dem ska bevara sin seghet.

Receptet kommer från boken Kakfrossa av Claes Karlsson, själv har jag bara varit inne och ändrat lite i receptet så att det blir lättare!

Citronpaj med hallonmaräng



Fy vad besviken jag blev på pajen, jag trodde att den skulle bli fantastisk god. Men allt blev bara helt fel, från början så försvann en hel del pajdeg i ugnen. Så det blev bara en mörbotten kvar, hittills verkade allt gå helt okej. Men när den väl skulle serveras så fanns det bara en lös hallonsörja kvar som skulle föreställa maräng.

Jag är verkligen helt otroligt besviken på receptet. Jag trodde ändå att jag kunde lita på det eftersom att det kommer från A piece of cake. Personligen tyckte jag att receptet i boken stod väldigt outförligt, massa små viktiga saker som det inte stod något om.

Därför förstår ni att jag kanske inte har någon lust att skriva ut receptet, men ni kan ju alltid gå in här{länk} om ni vill göra pajen. Där står det mer än i boken... Om det är någon som lyckas med den, så säg gärna till mig!

Konfirmation



I lördags så konfirmerade sig min syster och jag tycker själv att det blev väldigt lyckat. Släktingar och maten, jag är väldigt nöjd med nästan alla kakor! Jag hade tänkt mig först att ha alla recept i samma inlägg, men det kommer bli jobbigt att hitta i framtiden. Därför får alla recept ett eget inlägg, så den senaste veckan kommer det att trilla in en del inlägg här.