Cornflakes och Kokosmaränger

Jag verkligen älskar dessa kakor, och jag har aldrig träffat någon person som inte fallit för dem. Det är min mormors recept, men de har egentligen aldrig haft något namn. Alla förstår ändå vilka kakor hon menar, gör dem bara är allt jag säger. Dem är underbara!




Till en himla massa/någonstans mellan 30-50 stycken:
3 äggvitor
½ tsk salt
2 dl strösocker
7½ dl cornflakes
2 ½ dl kokosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på någonstans mellan 100-125° . Vispa ihop äggvitorna och saltet till en maräng(du ska kunna vända skålen upp och ner utan att det trillar ur skålen), tillsätt de båda sockersorterna och vispa upp igen. Tillsätt kokosen och cornflakes, rör om några varv försiktigt med en sked tills det har gått in i marängen. Försök att inte mosa cornflakesen! Klicka ut klickar stora som ungefär en köttbulle på två plåtar med bakplåtspapper med lagom mellanrum. Sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen, när det har gått en halvtimme så stänger du av ugnen och har inne dem en halvtimme till. Gör sen likadant med den andra plåten och förvara dem i rumstemperatur.

A piece of cake




Jag har längtat ihjäl mig i ett år eller så nu, men nu fick jag den! Jag är så lycklig, men jag behöver ju inte säga något om boken. Alla vet ju vilken det är i alla fall.

Mjölkchokladbiskvier med kanel

Små men naggande goda, de skulle nog passa utmärkt till julen!


Till ca 30-40 små biskvier:

Bottnar
275 gram mandelmassa
1 äggvita

Mjölkchokladtryffel
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kanel
1 tsk nystött kardemumma

Dopping
200 g mjölkchoklad

Gör så här:
Riv mandelmassan grovt och rör ner äggvitan lite i taget. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet. Fyll en engångsspritspåse med massan, klipp ett litet hål i påsen och spritsa runda, jämntjocka små bottnar med jämna mellanrum på två bakplåtspappersklädda plåtar. Det går även att klicka ut bottnarna med en sked. Doppa då fingrarna och skeden i lite vatten så blir det inte lika klibbigt. Grädda i mitten av ugnen i 175 ° i 8-10 minuter eller tills bottnarna har fått lite färg. Låt svalna. | Hacka chokladen till fyllningen ganska fint. Mät upp grädde, honung och smör i en liten kastrull. Tillsätt kryddorna och koka upp. Dra kastrullen från plattan, tillsätt snabbt den hackade chokladen och rör tills den smält. Rör ihop till en jämn och blank tryffelsmet. Låt tryffeln stelna i kylen, det tar 4-5 timmar. | Lossa biskvibottnarna från pappret och lägg dem med den släta sidan uppåt på en bricka. Bred ett tjockt och toppigtlager mjölkchokladtryffel på varje biskvi. Låt dem stelna i kylen minst en timme, är du otålig kan du ha dem i frysen något kortare. |Bryt chokladen till doppingen i mindre bitar. Smält chokladen över ett vattenbad i en liten djup skål och toppa biskviernas toppar. Låt stelna i kylen och förvara i kylskåpet i en lufttätburk med en bit formfranska fram tills de ska serveras.

Red velvet cake

När min syster fyllde år ville hon ha denna tårta, tyvärr hann jag inte fånga den på ett kort med sin vackra mantel på sig. Ni får föreställa er kakan med ett kritvitt täcke över hela, underbart för ögonen- och för smaklökarna!



Till ca 10 bitar:
2 stora rödbetor( ca 250 g)
2 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl majsolja(jag använde rapsolja och det gick galant)
1 dl gräddfil
1 ½ tsk röd karamellfärg
4 dl vetemjöl(240 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Frosting:
100 g naturell färskost
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Skala och riv rödbetrona fint. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner rödbetor, olja, gräddfil och karamellfärg.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna och lägg upp den på ett fat.
5. Rör ihop ingredienserna till frostingen. Bred frostingen över hela kakan, ett tips är att börja med sidorna. Garnera med det du tycker passar för tillfället.

Tysk Citronkaka

Jag är inte en sån person som älskar sockerkakor precis, tvärtom. Jag tycker att de flesta är torra och har en ganska meningslös smak, men den här sockerkakan faller jag för direkt! Den blir enormt saftig och lite smått syrlig mot det söta, men den ser inte så mycket ut till världen, men skenet bedrar. Receptet kommer från Sju sorters kakor.




Ingredienser:
150 gram smör
3 ägg
2 dl socker
½ krm salt
zest från en ½ citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till indränkningen:
2 dl florsocker
saft från 1 citron
2 msk vatten

Gör så här:
 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund slät hålform, som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker, salt och zesten pösigt några minuter. Rör ner smöret och mjölet blandat med bakpulvret i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna en liten stund. Sikta florsockret och blanda det med citronsaften och vattnet. Stjälp upp kakan på ett fat. Gör hål med en provsticka över kakans hela översida. Häll på lite av lösningen/glayren på kakan och gör nya håll och häll på lite till. Upprepa detta tills du hällt på all glasyr. Det är väldigt bra om man kanske kan ta en paus på 10 minuter någon gång i mitten av processen. Då får glasyren mer chans att gotta till sig i kakan(mitt eget uttryck). Servera kakan kall.

Mitt eget kafé




Senast nytt in i bokhyllan blev Mia Öhrns inte så kända men ändå så fina bok Mitt eget kafé. Innehåller lite recept blandat med tips och möten med kaféägare. Köp den vet já!

Frasiga Frasvåfflor

Imorgon är det ju Våffeldagen och det måste firas med våfflor i stora mängder!





Till ca 10-12 laggar:
3 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
3 dl vispgrädde
2 msk smält smör

Blanda mjöl och vatten till en jämn smet. Vispa grädden tjockt, tillsätt den och den smälta avsvalnade smöret. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl första gången med lite smält smör, sedan behöver den knappast smörjas. Lägg på ¾ dl smet, bred ut den något och grädda våfflora ljusgula. Lägg dem var för sig på ett gallers så att de håller sig frasiga. Servera dem så nygräddade som möjligt med bär eller sylt

Oreo cookies med espressofyllning

Receptet kommer från boken Två Systrars Söta, men jag har hittat det hos Baktokig. Min deg krånglade lite, men jag råkade göra ett litet misstag, annars blev allt bra!


Till ca 30 kakor(15 dubbla):

250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven finchoklad

 

Espressofyllning:

1msk vispgrädde
2msk smält smör
2msk espresso (eller starkt kaffe)
1krm malen kanel
3-4dl florsocker


Alternativ vaniljfyllning:

3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

 

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.

Tack så mycket :)

Jag brukar i vanliga fall inte svara på kommentarer i bloggen, men den här kommentaren värmer så fint i mitt hjärta och Ebba som har skrivit den har ingen blogg så :)


Ebba:
Gud vilken härlig blogg! Såg den i en tråd på KPW och var bara tvungen att kolla (jag är lite smått blogg-galen). Så himla fina bilder och bra recept! Det här är verkligen inte sista gången jag läser den här bloggen! :D

Svar från mig: Tack så otroligt mycket! :D Det är sånt här som gör att man vill blogga!



Bild från Chokladfestivalen(under Kladdkakeracet!)