Tysk Citronkaka

Jag är inte en sån person som älskar sockerkakor precis, tvärtom. Jag tycker att de flesta är torra och har en ganska meningslös smak, men den här sockerkakan faller jag för direkt! Den blir enormt saftig och lite smått syrlig mot det söta, men den ser inte så mycket ut till världen, men skenet bedrar. Receptet kommer från Sju sorters kakor.




Ingredienser:
150 gram smör
3 ägg
2 dl socker
½ krm salt
zest från en ½ citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till indränkningen:
2 dl florsocker
saft från 1 citron
2 msk vatten

Gör så här:
 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund slät hålform, som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker, salt och zesten pösigt några minuter. Rör ner smöret och mjölet blandat med bakpulvret i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna en liten stund. Sikta florsockret och blanda det med citronsaften och vattnet. Stjälp upp kakan på ett fat. Gör hål med en provsticka över kakans hela översida. Häll på lite av lösningen/glayren på kakan och gör nya håll och häll på lite till. Upprepa detta tills du hällt på all glasyr. Det är väldigt bra om man kanske kan ta en paus på 10 minuter någon gång i mitten av processen. Då får glasyren mer chans att gotta till sig i kakan(mitt eget uttryck). Servera kakan kall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback