Skogsbärspaj med smulor



Med smulpaj finns det inget dåligt, det är bara bra bra bra! Man kan variera det i oändliga former, sätta sin egen prägel på det. Och sen är den ju förbannat lätt och snabb att göra med sina vänner, vilket blir ännuu roligare :) Sen är det ju lätt att göra enligt säsongen. Just när jag och min kompis gjorde pajen så fick vi otur eftersom att formen var krackelerad, så då kan ni ju tänka er vad som hände... Det började droppa i ugnen och sen sprack den helt när vi tog ur den ur ugnen, men jag var kvick med kameran innan den gräddades ;)



Till en stor form:
2 dl vetemjöl
100 gram smör
1 msk socker

Fyllingen:
1 l bär(om man just vill göra denna pajen så använde jag hallon, björnbär och lite blåbär)
½- 1 dl socker
1 msk potatismjöl(om du har färska bär så ta inte potatismjöl)

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg mjöl och socker i en skål, fördela smöret med mjölet med fingrarna eller en kniv till en grynig massa. Smöret ska helst inte vara helt för mjukt. Blanda ihop bären med sockret och ev. potatismjölet, häll i bären i en ugnsäker form(ja en pajform är ju toppen). Smula över degen, grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Servera den ljummen med vaniljsås eller glass.

Syrensaft




Nu gäller det att passa på att ta vara på allt som man kan göra något med i naturen. Som med syrenerna, många tror nog att dem bara är till för att titta och lukta på. För gott luktar dem ju, men det är väldigt roligt att göra saft på dem. Vi har gjort det här hemma för 5-6 år sen kanske och nu tyckte jag att det skulle passa fint till konfirmationen med lite hemmagjord saft.

Det påminner väldigt mycket om att göra flädersaft, och som kanske många utav er vet så ska flädersaft stå och dra sig i några dygn innan det blir någon saft. Samma med den här, i 5 dygn, därför är min saft ännu inte klar men eftersom att jag vet att syrenerna blommar ut ganska snart så ville jag dela med mig av receptet så snabbt som möjligt!




Vi har valt att använda olika färger på syrenerna, men det är bara för vi vill få en vacker färg på den. Man kan ju ta det man har. Och sen eftersom att min saft inte riktigt ät klar vet jag inte hur mycket den ska spädas med, men det får man testa sig fram.

Antagligen till 1 ½ l-2 l:
40 fräscha syrenblomsklasar
2 kg socker
1½ l- 2 l vatten
50 g vinsyra eller knappt 2 msk citronsyra(jag använde citronsyra)
2-4 riktigt tvättade citroner(beroende på hur stora dem är)

Gör på detta vis: Skölj blommorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Koka upp vattnet med sockret i en ganska stor kastrull. Lägg lite av blommorna i en stor kastrull och varva med skivade citroner. Ta lite utav sockerlagen och häll i en skål tillsammans med citronsyran eller vinsyran rör om och häll ner i sockerlagen igen. Häll över  den varma sockerlagen på blommorna , låt det stå kallt i 5 dygn, rör om varje dag. Sila saften och häll upp på rena flaskor. Den går bra att frysa in eller att förvara svalt.

Receptet är ihopmixat från två olika recept på saft.

Fin fina knappen

Nu har jag ordnat så att ni kan skriva ut recepten direkt från min blogg. Bra va? Det är bara att trycka på den lilla knappen som sitter bland kommentarerna i varje inlägg. Se här ↓

Butterbullar med fläderkräm



Till skolavslutningen så konfirmerar sig min kära syster och såklart har jag själv gett mig uppdraget att göra sötsakerna. Därför håller jag på och testar för fullt vad som skulle passa att bjuda på. Och jag kommer verkligen att fixa ett stort kakbord. Det kommer vara 1 eller 2 sorters bullar, en massa småkakor och annat smått, och till sist 2 stycken maffiga tårtor!

Det har verkligen var jobbigt att fotografera bullarna eftersom att det har varit lite konstigt ljus att fotografera i. Fast tillslut har jag fått ihop några halvdana bilder.




Om man ska ha bullarna till samma sak som mig, att ha dem bland en massa andra kakor så ska man göra bullarna mindre än vad det står i receptet. Kanske 10-15 stycken fler bullar, för mina blev en aningen för stora efter alla jäsningar.

Till ca 25 bullar(eller fler om du vill):
4 dl mjölk
25 gram mjölk
4 äggvitor
14 dl(840 g) vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
150 gram rumsvarmt smör

Fyllning:
50 gram smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Fläderkräm:
4 äggulor
1 ½ msk maizena majsstärklese
2 dl vispgrädde
1 ½ dl koncentrerad fläderblomssaft

ägg til pensling

Gör så här: Börja med degen. Ljumma eventuellt upp mjölken lite(om du har mycket tid att låta degen jäsa kan den lika gärna vara kall) och lös upp jästen däri i en stor bunke. Dela äggen i gulor och vitor, rör ner vitorna i degspadet och spara gulorna till fläderkrämen. Blanda mjöl, salt, kardemumma och strösocker och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa med en duk över sig i ca 45 minuter. Använder du kall degvätska kan du gärna låt den jäsa dubbelt så lång tid. Rör under tiden ihop smör socker och vaniljsocker till fyllingen. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar på mjölat bakbord. Bred på fyllingen och rulla ihop rektanglarna på samma sätt som när man gör kanelbullar. Skär rullarna i bitar och lägg dem i pappersformar. Ställ bullarna med jämna mellanrum på två plåtar eller så och låt dem jäsa med duk över i ca 40 minuter. Det blir ännu bättre på ett varmt ställe! Koka under tiden fläderkrämen. Mät upp alla ingredienser i en kastrull, låt krämen koka upp och sjuda försiktigt tills den tjocknar. Vispa hela tiden och dra sedan kastrullen från plattan. När bullarna har jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller med en klick fläderkräm. Pensla bullarna med lite  uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Receptet kommer ffrån Mia Öhrns inte så kända bok, Mitt eget Kafé. Köp den!

Mormors rabarberdricka



Åh, min mormors rabarberdricka är verkligen ljuvlig!  Dessutom går den så himla snabbt att göra, själva uppkoket tar bara 10-15 minuter. Fast jag erkänner, jag har aldrig smakat den hos min mormor, eller överhuvudtaget innan heller. Men jag har allt sett den i min mammas svarta bok, och antagit att den var superprimagod! Och det är den, om man gillar syrliga grejer förstås.



Till ca 2 liter drickfärdig dryck:
ca 1 kg rabarberstjälkar
1 ¾ liter vatten
4 hela kryddnejlikor
1-2 dl socker(beronde på hur syrlig rabarbern är)
saften från ungefär en citron

Gör på detta viset:
Skölj rabarbern och skär den sedan i små bitar men skala den inte. Koka rabarbern med vatten och kryddnejlikor i en stor gryta tills bitarna går sönder. Det beräknas i ca 10-15 minuter, men om bitarna inte har börjat gå sönder då så vänta längre. Sila saften och rör ner sockret i saften, smaka av om den är för syrlig tillsätt så mer socker. Smaksätt den kalla drycken med citron och häll upp i rena flaskor(se där ↓ hur du gör dem rena). Klarar sig bra i kylskåpet i någon vecka.


Überrena flaskor:
Diska flaskorna som vanligt. Lägg in dem i ugnen och sätt den på 125 grader. När ugnen är varm stänger du av den och låter flaskorna ligga där tills dem har svalnat. Häll i sin saft.

Mandelmjöl

I Sverige så är det svårt att hitta mandelmjöl, men när jag var i Berlin passade jag på att köpa hem mig två stycken 200 grams påsar för ca 1 € styck. Nu återstår det bara att se om mjölet är bättre än min slöa mandelkvarn.

Lindt's med 99% kakao

Tro det eller ej, men när jag var i Berlin på det enorma varuhuset KaDeWe's matvåning hittade jag choklad med 99 % kakao! Jag trodde inte att detta fenoment existerade men det gjorde de tydligen. Smaken är lite klurig att bedöma, men jag tycker att den smakar lite som att äta fin kakao rätt upp och ner fast i chokladform. Jag tycker absolut att man ska ta chansen att köpa den om man hittar den, i Tyskland kostar den endast 2.20 €. JAg har däremot inte sett den i Sverige, och tänk på att bara ta en liten flisa om man vill smaka.