Butterbullar med fläderkräm



Till skolavslutningen så konfirmerar sig min kära syster och såklart har jag själv gett mig uppdraget att göra sötsakerna. Därför håller jag på och testar för fullt vad som skulle passa att bjuda på. Och jag kommer verkligen att fixa ett stort kakbord. Det kommer vara 1 eller 2 sorters bullar, en massa småkakor och annat smått, och till sist 2 stycken maffiga tårtor!

Det har verkligen var jobbigt att fotografera bullarna eftersom att det har varit lite konstigt ljus att fotografera i. Fast tillslut har jag fått ihop några halvdana bilder.




Om man ska ha bullarna till samma sak som mig, att ha dem bland en massa andra kakor så ska man göra bullarna mindre än vad det står i receptet. Kanske 10-15 stycken fler bullar, för mina blev en aningen för stora efter alla jäsningar.

Till ca 25 bullar(eller fler om du vill):
4 dl mjölk
25 gram mjölk
4 äggvitor
14 dl(840 g) vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
150 gram rumsvarmt smör

Fyllning:
50 gram smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Fläderkräm:
4 äggulor
1 ½ msk maizena majsstärklese
2 dl vispgrädde
1 ½ dl koncentrerad fläderblomssaft

ägg til pensling

Gör så här: Börja med degen. Ljumma eventuellt upp mjölken lite(om du har mycket tid att låta degen jäsa kan den lika gärna vara kall) och lös upp jästen däri i en stor bunke. Dela äggen i gulor och vitor, rör ner vitorna i degspadet och spara gulorna till fläderkrämen. Blanda mjöl, salt, kardemumma och strösocker och rör ner i degspadet. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa med en duk över sig i ca 45 minuter. Använder du kall degvätska kan du gärna låt den jäsa dubbelt så lång tid. Rör under tiden ihop smör socker och vaniljsocker till fyllingen. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar på mjölat bakbord. Bred på fyllingen och rulla ihop rektanglarna på samma sätt som när man gör kanelbullar. Skär rullarna i bitar och lägg dem i pappersformar. Ställ bullarna med jämna mellanrum på två plåtar eller så och låt dem jäsa med duk över i ca 40 minuter. Det blir ännu bättre på ett varmt ställe! Koka under tiden fläderkrämen. Mät upp alla ingredienser i en kastrull, låt krämen koka upp och sjuda försiktigt tills den tjocknar. Vispa hela tiden och dra sedan kastrullen från plattan. När bullarna har jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller med en klick fläderkräm. Pensla bullarna med lite  uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Receptet kommer ffrån Mia Öhrns inte så kända bok, Mitt eget Kafé. Köp den!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback