White chocolate chip cookies with blueberries

Min gåva till min pappa på Fars-dag blev white chocolate chip cookies with blueberries, min egna tolkning på chocolate chip cookies.
Receptet har jag hittat hos Linda på hennes fina blogg Call me cupcake och bara ändrat lite i receptet. Så om du vill baka vanliga chocolate chip cookies så kan du kolla in där.
Om du inte hittar torkade blåbär i affären kan du torka egna genom att sätta ugnen på 80 grader och lägga frysta eller färska blåbär på en plåt eller i en ugnssäker form och helt enkelt vänta i minst 3 timmar tills de ser ut som russin och har ungefär samma konsistens. Så vips så har du dina egna blåbär!
Jag använde sådana här chokladknappar från Odense Marcipan som går att hitta i bakhyllan.
Till ca 40 st

5 ¼ dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bikarbonat
150 gram smör, smält och avsvalnat
2 dl farinsocker
1 dl socker
¼ tsk vaniljpulver
1 stort ägg
1 äggula
150 gram vita chokladknappar
ca 1 dl torkade blåbär, om du inte hittar i affären så kan du läsa där uppe hur du kan torka egna
Gör så här
Värm ugnen till 160 grader. Smält smöret.
Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
Vispa samman det smälta smöret, farinsocker, socker och vanilj. Tillsätt ägg och äggula och vispa till en jämn smet. Rör ned mjölblandningen och rör eller knåda till en deg. Tillsätt chokladen och blåbären och blanda tills jämnt fördelad. Rulla till lagom stora bollar (det blir 2-3 plåtar) och placera dem på bakplåtspapper. Se till att lämna tillräckligt med mellanrum mellan varje kake eftersom att de kommer att sjunka ut i ugnen. Grädda i 10-13 minuter.
5 1/4 dl mjöl
En nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
150 gram smör, smält och avsvalnat
2 dl farinsocker
1 dl socker
1/4 tsk vaniljpulver
1 stort ägg
1 stor äggula
150 gram knappar av mörk choklad
150 gram knappar av mjölkchoklad
Värm ugnen till 160 grader. Smält smöret.
Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
Vispa samman det smälta smöret, farinsocker, socker och vanilj. Tillsätt ägg och äggula och vispa till en jämn smet. Rör ned mjölblandningen och rör eller knåda till en deg. Tillsätt chokladen och blanda tills jämnt fördelad. Rulla lagom stora bollar (det blir 2-3 plåtar) och placera på bakplåtspapper. Se till att lämna tillräckligt mellanrum mellan varje kaka eftersom de kommer sjunka ut i ugnen. Grädda 10-13 minuter.

Päronbiskvier

De smakar verkligen som sådana som man köper på konditori och om man gillar dem ska man inte tveka. Utan baka så fort som möjligt! Och det är inte så svårt att göra biskvier, om man bara lägger ner lite tid på dem så blir det ett lyckat resultat. Päronessence kan man hitta i Pandurobutiker eller på Essencefabriken.
Till bottnarna använder jag samma recept som dessa och fyllingen kommer jag tyvär inte ihåg var jag hittade receptet.
Till ca 30-40 små biskvier
Bottnar
275 g mandelmassa
1 äggvita
Päronsmörkräm
1 dl vatten
½ dl vetemjöl
1 äggula
1 dl florsocker
150 g rumstemperat smör
1 msk päronessence
några droppar grön karamellfärg
Chokladtäcke
200 g mörk choklad (jag använder marabou)
några droppar neutral olja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och rör ner äggvitan lite i taget. Blanda ihop till en jämn och ganska tjock smet.  Fyll en engångsspritspåse med massan, klipp ett litet håll i påsen och spritsa, jämn, runda små bottnar med jämna mellanrum på två bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter eller tills bottnarna har fått lite färg. |
Koka upp mjöl och vatten i en kastrull under vispning. Detta går väldigt snabbt att bli en massa. När blandningen har svalnat så vispa i äggulan, florsockret och smöret lite i taget. Smaksätt fyllningen med päronessence(glöm inte att smaka av innan du häller i 1 hel msk) och några droppar karamellfärg. Ställ smörkrämen i kyl ett litet tag.Bred på ett toppigt lager fyllning på varje botten. Ställ in dem i frysen ett tag tills de stelnat. |
Smält chokladen till täcket över ett vattenbad och droppa ner lite olja och rör om. Ta ut biskvierna ur frysen och doppa dem i choklad. Låt stelna i kylskåpet i en lufttät burk med en bit bröd tills de ska serveras.