Saftiga vaniljbullar

Dessa bullarna blev riktigt saftiga och det tack vare kesellan. Dem går även väldigt bra att frysa in för när man tinade dem blev dem nästan som nybakta igen. Så jag ska nog faktiskt kanske börja använda denna degen till mina andra bullar jag bakar.
Till ca 30 bullar:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella vanilj
1 dl socker
2 tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllingen:
75 g mjukt smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Ett vispat ägg till pensling
Pärlsocker till dekoration
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Blanda i kesella, socker, kardemumma och salt. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta in i degen. Spara någon decieliter och spara till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Strö lite vetemjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Blanda smör, socker och vaniljsocker till fyllingen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred fyllningen ovanpå plattan med hjälp av en stor smörkniv. Rulla ihop degplattan till en rulle och skiva rullen i 15 skivor och lägg dem i pappersformar på en plåt. Gör likadant med den andra. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter. Pensla bullarna med lätt vispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Receptet kommer från boken Kalasgoda muffins, kakor och andra bullar.

Grahamstekakor

Just nu så håller jag på väldigt mycket md att baka med jäst, och jag har verkligen fastnat för att baka matbröd och sånt. Jag är väldigt taggad på att starta en surdeg, och det ska jag försöka med så fort jag har tid.
Dessa tekakorna skiljer sig lite från de andra tekakorna som jag bakat innan. Dels för att det är lite grahamsmjöl i som gör dem lite nyttigare och så blir det mer tuggmotstånd, och det är minst lika gott. Sen så har dessa bara en jästid på 20 minuter sammanlagt(gärna längre om man har tid), vilket gör att man sparar 70 minuter.
Anledingen på den korta jästiden är att receptet kommer från vår Hemkunskapsbok och på lektionerna har man inte så lång tid på sig.
Gör gärna en dubbel sats, för de försvinner ganska snabbt.
Till 6 stycken kakor:
3 msk matfett, jag använder rapsolja
2 dl mjölk eller vatten, jag använder vatten
½ paket jäst, 25 gram
1 msk socker
2 krm salt
1 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl, jag brukar oftast använda 5 dl eller mer eftersom att denna degen drar in mjölet i sig
Gör så här:
1. Värm matfettet med mjölken till fingervarmt, 37 grader eller värm vattnet till fingervarmt och häll ner oljan. Häll i en skål.
2. Smula ner jästen. Rör ut jästen med en träsked.
3.Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl.
4. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
5. Ställ degen att jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Eventuellt får du tillsätta mer mjöl.
8. Rula ut degen till en längd och dela den i 6 delar.
9. Forma delarna till runda bullar och klappa ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåten och nagga med en gaffel.
10. Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 10 minuter.
11. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter till dem är gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Godaste äppelkakan

Jag gillar egentligen inte äppelkaka, äppelpaj passar mig bättre i smaken. Men den här kakan är verkligen något speciellt. Deb har ett sött krispigt täcke över sig som bryter bra till de lite syrligare äpplena.
Jag vet inte riktigt var kakan kommer ifrån från början, men jag har i alla fall fått receptet av en kompis efter att vi åt den i skolan hemma hos vår lärare. Men jag har som vanligt gjort vissa små små ändringar i receptet.
Till en pajform
125 g smör
1 ½ dl socker(enligt mig är rörsocker bäst)
2 dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
4-5 normalstora äpplen eller ungefär 8 ganska små äpplen
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär äpplena i klyftor. Smöra och bröa en pajform och lägg i äppelklyftorna. Smält smöret och häll i de övriga ingredienserna. Rör ihop och lägg i klickar över äpplena, in i ugnen och grädda den där i ungefär 25 minuter. Häll lite rörsocker över den varma kakan och servera med vaniljsås eller en klick glass.


Mellanslaget fungerar inte riktigt som det ska så därför bli det inga stycken.

Kanelbullar

Ännu ett stort gap här igen, men alla kakor jag bakar blir ingen vidare hit.
Men nu på tisdag, den 4e oktober är det Kanelbullens-dag, och det får vi ju fira med att baka kanelbullar. Själv så använder jag mig av receptet på Kungsörnens förpackning, men jag gör alltid en liten ändring med smöret. Det går alldeles utmärkt.
Till ca 40 bullar:
150 g mjukt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk
850 g (ca 14 dl) vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel
1 ägg till pensling och pärlsocker
Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en degskål och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och smöret.
3. Mät upp mjölet, skaka inte måttet.
4. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
6. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca en halvtimme.
7. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar, kavla ut varje bit till en rektangel.
8. Rör ihop ingredisenserna till fyllningen och bred ut jämnt på varje rektangel. Rulla ihop varje rektangel som en rulltårta.
9. Skär rullen i 20 delar och lägg med snittytan upp i pappersformar på en plåt eller en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 40 minuter.
10. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-8 minuter.
11. Låt bullarna svalna på galler med bakduk över.