Grahamstekakor

Just nu så håller jag på väldigt mycket md att baka med jäst, och jag har verkligen fastnat för att baka matbröd och sånt. Jag är väldigt taggad på att starta en surdeg, och det ska jag försöka med så fort jag har tid.
Dessa tekakorna skiljer sig lite från de andra tekakorna som jag bakat innan. Dels för att det är lite grahamsmjöl i som gör dem lite nyttigare och så blir det mer tuggmotstånd, och det är minst lika gott. Sen så har dessa bara en jästid på 20 minuter sammanlagt(gärna längre om man har tid), vilket gör att man sparar 70 minuter.
Anledingen på den korta jästiden är att receptet kommer från vår Hemkunskapsbok och på lektionerna har man inte så lång tid på sig.
Gör gärna en dubbel sats, för de försvinner ganska snabbt.
Till 6 stycken kakor:
3 msk matfett, jag använder rapsolja
2 dl mjölk eller vatten, jag använder vatten
½ paket jäst, 25 gram
1 msk socker
2 krm salt
1 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl, jag brukar oftast använda 5 dl eller mer eftersom att denna degen drar in mjölet i sig
Gör så här:
1. Värm matfettet med mjölken till fingervarmt, 37 grader eller värm vattnet till fingervarmt och häll ner oljan. Häll i en skål.
2. Smula ner jästen. Rör ut jästen med en träsked.
3.Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl.
4. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
5. Ställ degen att jäsa i ca 10 minuter under bakduk.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Eventuellt får du tillsätta mer mjöl.
8. Rula ut degen till en längd och dela den i 6 delar.
9. Forma delarna till runda bullar och klappa ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåten och nagga med en gaffel.
10. Låt kakorna jäsa med bakduk över i ca 10 minuter.
11. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter till dem är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback