Saftiga vaniljbullar

Dessa bullarna blev riktigt saftiga och det tack vare kesellan. Dem går även väldigt bra att frysa in för när man tinade dem blev dem nästan som nybakta igen. Så jag ska nog faktiskt kanske börja använda denna degen till mina andra bullar jag bakar.
Till ca 30 bullar:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella vanilj
1 dl socker
2 tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Fyllingen:
75 g mjukt smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Ett vispat ägg till pensling
Pärlsocker till dekoration
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Blanda i kesella, socker, kardemumma och salt. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta in i degen. Spara någon decieliter och spara till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Strö lite vetemjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Blanda smör, socker och vaniljsocker till fyllingen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred fyllningen ovanpå plattan med hjälp av en stor smörkniv. Rulla ihop degplattan till en rulle och skiva rullen i 15 skivor och lägg dem i pappersformar på en plåt. Gör likadant med den andra. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter. Pensla bullarna med lätt vispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Receptet kommer från boken Kalasgoda muffins, kakor och andra bullar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback