Starta en vetesurdeg

Detta är surdegen som jag använder och bakar supergoda bröd på. Det kan verka lite krångligt i början, men man förstår bättre efter hand. Om du undrar något så fråga mig bara. Bild kommer snart. Jag vet att det dröjer ett tag när jag säger så, men mer kan jag inte göra.
 
Vetesurdeg
120 g vetemjöl
120 g vatten
 
Dag 1 morgon
Blanda mjölet och vattnet i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.
 
Dag 1 kväll
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur. 
 
Dag 2 morgon
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit igång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.
 
Dag 3 morgon
Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket och ställ i kylen. 
 
Dag 4
Nu skall surdegen vara klar att användas. Ställ in i kylen och mata 1-2 gånger i veckan med 2 msk vatten och 2 msk mjöl. Om du inte bakar varje vecka får du ge bort eller hälla ut hälften av surdegen och sedan mata den som vanligt.
 
Receptet kommer från boken Bröd från Brunkebergs Bageri.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback