Angarn

 
Äntligen har jag startat upp en surdeg! Jag har gått och tänkt på det i säkert ett halvår nu, att när jag har tid, då ska jag starta en. Det är precis vad jag gjorde för några veckor sedan. Så nu står det en vetesurdeg i kylskåpet som jag matar och bakar bröd av varje fredag. Ni kan räkna med att detta bara är det första receptet av många från min surdeg. Recept på surdegen ska jag ordna så snart jag kan.
 
Jag arbetar min deg i maskin men arbetar in saltet för hand för att vara säker att det är jämnt fördelat. Om du inte vill ha en för mörk skorpa kan du sänka värmen efter 5-10 minuter till 250° och sedan ytterligare lite lägre. Räkna då att dem får vara inne lite längre i ugnen.
 
Fyra stycken limpor
1 l vatten
200 g durumvete
1500 g vetemjöl
100 g surdeg
40 g olivolja
20 g jäst
45 g salt
 
Gör så här
Blanda allt utom saltet och arbeta ihop degen. När degen är elastisk som ett tuggummi tillsätts saltet. Kör du i maskin, låt degen gå i cirka 30 sekunder efter det att saltet gått i. Knådar du för hand så knåda 1-2 minuter, beroende på hur stark du är. Låt degen vila ½-1 timme, degen ska börja jäsa lite grann. Vik ihop degen och tryck till försiktigt, låt den vila ytterligare 30-40 minuter. Dela degen i fyra delar och forma dem till limpor, som läggs på plåtar med bakplåtspapper (det får plats 2 limpor på en plåt om man lägger dem på bredden). Låt jäsa till dubbel storlek, under tiden värm ugnen till 270 °. Sikta över lite vetemjöl och snitta bröden med en riktigt vass kniv. Sätt in i ugnen och baka i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.
 
 Receptet kommer från Vallentuna Stenugnsbageri. Själv har jag hittat receptet i tidningen Baka (nummer 1, 2011) i ett reportage om bageriet.
 

Pavlova med chokladmarängbottnar

 
Ännu en pavlova på kort tid, men den här är faktiskt bakad någon vecka innan de andra. Jag blev inspirerad av denna så jag ville hitta på ett annat recept med! Konsistensen i bottnarna är lika, seg maräng, skillnaden blir bären och nötterna. Pistaschnötterna tillsammans med hallonen och chokladen blir en väldigt bra kombination. Nu passar det dessutom utmärkt att baka den när det är hallonsäsong.
 
Haha, jag hade lite roligt i redigeringen...
 
Receptet kommer från Lomelinos Tårtor, som är skriven av Linda och det är även hon som tagit alla bilder om jag inte minns fel. I orginalet skulle det vara tre bottnar, men jag och min syster tyckte det blev lite mastigt, så vi   gjorde om receptet till två bottnar. Jag skriver dock ut receptet till tre.
 
Chokladmarängbottnar
50 g mörk choklad, 70%
6 st stora äggvitor
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
 
Fyllning
4 dl vispgrädde
50 g skalade pistaschnötter
250 g färska hallon
 
Gör så här

1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper.

4. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten.

5. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.

6. Vispa äggvitorna till mjukt skum.

7. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!

8. Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.

9. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.

10. Rör ner den smälta chokladen med några tag.

11. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret.

12. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.

13. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.

14. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.

15. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

16. Fyllning
Vispa grädden tills den börjar tjockna.

17. Hacka pistaschnötterna.

18. Montering
Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat.

19. Bred på grädde och lägg på några hallon.

20. Upprepa med nästa botten. Lägg den tredje botten överst.

21. Toppa tårtan med ett lager grädde samt hallon och hackade pistaschnötter.

 

Minichokladpavlovas med jordgubbar

 
Detta är ett fantastiskt recept med en härlig seg chokladmaräng och sötsyrliga jordgubbar som passar alldeles utmärkt på sommaren. Nu är den största jordgubbssäsongen över, men än finns det att få tag på. Annars går det utmärkt att byta ut mot andra bär, som blåbär, hallon eller körsbär som det är mer säsong för nu.
 
Minipavlovas blir otroligt dekorativt att servera till efterrätt så att varje person får varsin, men om man då har ätit två rätter innan kan det passa bra att göra lite mindre maränger så att det inte blir för mastigt. Detta receptet är till 8 stycken ganska stora, så det är lätt att göra 10 eller 12 mindre istället.
 
Väldigt viktigt! Jag glömde skriva ner hur länge jag bakade dem, men känn efter. De ska ha fått en fin yta, men fortfarande sega i mitten och samtidigt inte för lösa. Därför kan jag inte garantera tiden helt säkert.
 
 
 
Receptet är ursprungligen Leilas på en stor tårta, därför har jag arrangerat om lite grand. När du vispar marängen över vattenbad kan du använda elvisp, för det är väldigt länge det ska vispas. En smart idé är att ha en assistent , en levande då, som du kan avbyta med om du vispar för hand. Annars är man lyckligt lottad om man har en Kitchen Aid, eller liknande maskin, som kan vispa till dig när marängen ska vispas kall.
 
Till 8 stycken maränger
7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 %
 
3 dl vispgrädde
½-1 l jordgubbar, lite beroende på hur mycket du vill ha
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. 

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.

7. Klicka ut marängen till 8 stycken slarviga maränger, dela hellre 

8. (Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-30 minuter), marängen ska vara lite seg i mitten.

9. Låt svalna helt.

10. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängerna..

12. Strö över färska bär.

En ljummen sommarkväll

 
Sitter här i den ljumma sommarkvällen och njuter av sommaren som äntligen har kommit på riktigt nu. Men först och främst får jag väl tillägga, förlåt mig för att jag inte lagt upp något här på flera månaders tid. Innan skolavslutningen fanns det ingen möjlighet att hinna med varken bakning, fotografering eller skrivande. Nu på sommarlovet borde jag ha bättrat mig men har dessvärre inte det... Lyckligtvis nog har jag några fotografier på lager som jag ska försöka att publicera med tillhörande recept så snabbt jag kan. 
 
Det var allt för mig, hoppas att ni vill börja läsa min blogg igen efter uppehållet. Det har varit skönt för mig, även hur mycket jag gillar att dela med mig av recept och responsen jag får tillbaka av er läsare, så var detta välbehövligt.