Minichokladpavlovas med jordgubbar

 
Detta är ett fantastiskt recept med en härlig seg chokladmaräng och sötsyrliga jordgubbar som passar alldeles utmärkt på sommaren. Nu är den största jordgubbssäsongen över, men än finns det att få tag på. Annars går det utmärkt att byta ut mot andra bär, som blåbär, hallon eller körsbär som det är mer säsong för nu.
 
Minipavlovas blir otroligt dekorativt att servera till efterrätt så att varje person får varsin, men om man då har ätit två rätter innan kan det passa bra att göra lite mindre maränger så att det inte blir för mastigt. Detta receptet är till 8 stycken ganska stora, så det är lätt att göra 10 eller 12 mindre istället.
 
Väldigt viktigt! Jag glömde skriva ner hur länge jag bakade dem, men känn efter. De ska ha fått en fin yta, men fortfarande sega i mitten och samtidigt inte för lösa. Därför kan jag inte garantera tiden helt säkert.
 
 
 
Receptet är ursprungligen Leilas på en stor tårta, därför har jag arrangerat om lite grand. När du vispar marängen över vattenbad kan du använda elvisp, för det är väldigt länge det ska vispas. En smart idé är att ha en assistent , en levande då, som du kan avbyta med om du vispar för hand. Annars är man lyckligt lottad om man har en Kitchen Aid, eller liknande maskin, som kan vispa till dig när marängen ska vispas kall.
 
Till 8 stycken maränger
7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 %
 
3 dl vispgrädde
½-1 l jordgubbar, lite beroende på hur mycket du vill ha
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. 

2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.

3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).

4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.

5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.

7. Klicka ut marängen till 8 stycken slarviga maränger, dela hellre 

8. (Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-30 minuter), marängen ska vara lite seg i mitten.

9. Låt svalna helt.

10. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängerna..

12. Strö över färska bär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback