How to: bränna av en crème brûlée

Crème brûlée: desserten man alltid glömmer hur den stavas. Men smaken, den glömmer man aldrig. Jag skulle nästan vilja påstå att det kan vara min favoritdessert. Inte illa med tanke på allt annat gott som finns. Vaniljsmaken blir så len mot den knäckiga ytan (nu kände jag att meningen blev för smörig, som om det vore en reklam för något. Reklam är det dock inte, möjligtvis bara marknadföring av min eventuella favoritdessert). Mycket enkelt att göra även om många nog tror det är en dessert för de proffesionella!
 
Jag har läst någonstans att orginalet är att bränna av farinsocker, jag vet inte om det stämmer för jag kan inte hitta informationen igen. Innan använde jag rörsocker men nu har jag då börjat med farinsocker. Är ganska säker på att det går lika bra vad du än väljer.
 
Nu blir det ett inlägg fullspäckat med .gifs på just crème brûlée. Jag fick nämligen en över efter att jag hade bjudit på det tillsammans med en syrlig hallonsorbet. Det blev en himla bra smakbrytning mellan den söta crème brûléen och syrliga hallonsorbeten. Receptet på just sorbeten kan jag bjuda på någon annan gång. Min gasolbrännare är galen och eftersom jag just bara hade en crème brûlée kvar kunde jag inte spola tillbaka tiden och bränna den på nytt. Så ja: jag är medveten om att den blev i det mörkaste laget. Sikta själv på jämnare och ljusare yta!
 
Tanken till inlägget var att det skulle vara inriktat mer på hur man bränner, men nu har jag aldrig tidigare lagt upp ett recept på Crème brûlée så recept finns längst ner i inlägget.
 
 
Detta behöver du
 
 
Strö över farinsockret över crème brûléen så det är jämnt fördelat. Lite som när man bröar en form skulle kunna vara en bra liknelse, häll alltså av det överflödiga.
 
 
Bränn sedan av med gasolbrännaren så att det blir en jämn och knäckig yta. Det finns en brandfara med detta moment så jag skulle rekomendera att göra det på diskbänken. Jag har läst att det även går att ha dem i ugnen på grilleffekt om man inte har en brännare. Har dock inte mer information om detta och kan tänka mig att man inte får samma resultat. Säkert värt ett försök om man inte har lust att införskaffa en brännare.
 
 
 
Servera!
 
 
Detta är det bästa och enklaste recept jag stött på, blir alltid bra resultat. Receptet kommer från Allt om Mat
 
6 stycken crème brûlée
 
4 dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½ + ½ dl strösocker
½ vaniljstång
6-7 äggulor, (120 g)
 
farinsocker
 
Gör så här
 
 Sätt ugnen på 150° och sätt in en långpanna eller ugnssäker form med vatten på nedersta falsen i ugnen.Koka upp grädde, mjölk och ½ dl socker tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång.  Vispa äggulor och 1/2 dl socker poröst. Blanda ner den varma mjölk- och gräddblandningen i ägg- och sockersmeten. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsformar som rymmer ca 1 ½ dl. Sätt portionsformarna i vattenbadet. Grädda ca 40 min. Känn med sticka när krämen stannat. Låt brûléen kallna och helst stå till nästa dag i kylen. Karamellisera som det visas ovan.
 
 
 
 
 

Chokladkoladoppade popcornkakor

 
Popcornkakor, det är något jag gjort för väldigt längesedan (med steg-för-steg beskrivning till och med!) Jag kände att det var dags igen, men denna gången lyckades jag inte riktigt lika bra... Jag tror jag hade lite för lite olja för degen gick inte riktigt ihop. Jag lyckades pressa ihop små bollar som inte ville flyta ut i ugnen vilket resulterade i knubbiga kakor och hur räddar man bäst knubbiga kakor om inte doppa dem i kola? Så det är vad jag har gjort, ytterst festliga tycker jag att de blev +att man får äta upp alla popcorn som blir över! Jag tycker att vi har nått toppen av festlighet nu faktiskt.
 
 
Imorgon åker jag till Tyskland med skolan, som ett utbyte ungefär. Vi bor hos familjer och hänger med i skolan, för några veckor sedan var de och bodde hemma hos oss.
 
Självklart börjar jag packa i nästan sista sekund, men äh, det är bara några dagar vi är iväg. Jag kommer inte att ta med min systemkamera men min mobil hänger med så om jag får några fina bilder (kanske mat-relaterade!) visar jag kanske dem när jag är hemma igen.
 
Men nog om min resa, för jag har nämligen något att kul att visa!
 
 
Jag har gjort en kak-gif för första gången i mitt liv! Inte superproffsig kanske för mitt stativ var tvunget att röra på sig även fast stativ egentligen ska vara stilla. Kanske ni får se fler när jag är inlärd på det! Och jag vet att inte hela bilden får plats, men dra den till en ny flik så får ni se hela.
 
 
Fullständigt kak-kaos!
 
 
24 stycken ganska lagom kakor +lite extra kola att äta
 
1 ½ dl strrösocker
100 g smör
¾ dl neutral olja
3 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 liter popcorn
 
Kolasmet
 
100 g smör
2 dl strösocker
1 dl sirap
4 msk vetemjöl
2 msk kakao
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200ºC och ta fram en plåt eller två och ta på bakplåtspapper på den/dem. Ta fram alla ingredienser du ska ha och poppa popcornen. Vispa smöret och sockret poröst. Tillsätt lite olja i taget under kraftig vispning. Blanda ner de torra ingredienserna. Rör tills allt har blandat sig väl. Häll i popcornen i smeten/degen.Kör några varv med elvispen tills det blandat sig samman. Klicka ut smeten på en plåt eller två(om det inte går att klicka ut degen, så gör så som att du gör så stora bollar du vill ha och sen trycker du bara till dem lite så blir det bra). Grädda i mitten av ugnen ca 12-13 minuter. Låt svalna
 
Rör ihop alla ingredienser till kolan i en kastrull och koka upp. Låt koka i 5 minuter och doppa ena halvan av kakorna i kolan. Lägg på bakplåtspapper tills kolan stelnat.
 
 
Notes
 
- jag har ingen aning om var receptet på kakorna är hämtat. Det var så längesedan och jag hittade det på min egen blogg nu igen. Kolareceptet är ett gammalt superenkelt kolarecept som jag brukar äta med sked, receptet kommer från någon slags godisbok
 
- om degen är för hård när de torra ingredienerna tillsatts så tillsätt några droppar olja, den ska ha konsistensen som mördeg
 
- eventuellt kommer det bli lite kolasmet över, ät det
 
- om du inte har färdigsaltade popcorn så salta! Känns degen för söt när popcornen är i så i med mer salt, saltheten är det som bryter av i kakorna och när de även är koladoppade lär dina tunga krylla dig av socker om du inte saltar på!