How to: bränna av en crème brûlée

Crème brûlée: desserten man alltid glömmer hur den stavas. Men smaken, den glömmer man aldrig. Jag skulle nästan vilja påstå att det kan vara min favoritdessert. Inte illa med tanke på allt annat gott som finns. Vaniljsmaken blir så len mot den knäckiga ytan (nu kände jag att meningen blev för smörig, som om det vore en reklam för något. Reklam är det dock inte, möjligtvis bara marknadföring av min eventuella favoritdessert). Mycket enkelt att göra även om många nog tror det är en dessert för de proffesionella!
 
Jag har läst någonstans att orginalet är att bränna av farinsocker, jag vet inte om det stämmer för jag kan inte hitta informationen igen. Innan använde jag rörsocker men nu har jag då börjat med farinsocker. Är ganska säker på att det går lika bra vad du än väljer.
 
Nu blir det ett inlägg fullspäckat med .gifs på just crème brûlée. Jag fick nämligen en över efter att jag hade bjudit på det tillsammans med en syrlig hallonsorbet. Det blev en himla bra smakbrytning mellan den söta crème brûléen och syrliga hallonsorbeten. Receptet på just sorbeten kan jag bjuda på någon annan gång. Min gasolbrännare är galen och eftersom jag just bara hade en crème brûlée kvar kunde jag inte spola tillbaka tiden och bränna den på nytt. Så ja: jag är medveten om att den blev i det mörkaste laget. Sikta själv på jämnare och ljusare yta!
 
Tanken till inlägget var att det skulle vara inriktat mer på hur man bränner, men nu har jag aldrig tidigare lagt upp ett recept på Crème brûlée så recept finns längst ner i inlägget.
 
 
Detta behöver du
 
 
Strö över farinsockret över crème brûléen så det är jämnt fördelat. Lite som när man bröar en form skulle kunna vara en bra liknelse, häll alltså av det överflödiga.
 
 
Bränn sedan av med gasolbrännaren så att det blir en jämn och knäckig yta. Det finns en brandfara med detta moment så jag skulle rekomendera att göra det på diskbänken. Jag har läst att det även går att ha dem i ugnen på grilleffekt om man inte har en brännare. Har dock inte mer information om detta och kan tänka mig att man inte får samma resultat. Säkert värt ett försök om man inte har lust att införskaffa en brännare.
 
 
 
Servera!
 
 
Detta är det bästa och enklaste recept jag stött på, blir alltid bra resultat. Receptet kommer från Allt om Mat
 
6 stycken crème brûlée
 
4 dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½ + ½ dl strösocker
½ vaniljstång
6-7 äggulor, (120 g)
 
farinsocker
 
Gör så här
 
 Sätt ugnen på 150° och sätt in en långpanna eller ugnssäker form med vatten på nedersta falsen i ugnen.Koka upp grädde, mjölk och ½ dl socker tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång.  Vispa äggulor och 1/2 dl socker poröst. Blanda ner den varma mjölk- och gräddblandningen i ägg- och sockersmeten. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsformar som rymmer ca 1 ½ dl. Sätt portionsformarna i vattenbadet. Grädda ca 40 min. Känn med sticka när krämen stannat. Låt brûléen kallna och helst stå till nästa dag i kylen. Karamellisera som det visas ovan.
 
 
 
 
 
Kommentarer
Postat av: Emilie

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

2013-05-14 @ 14:33:43
URL: http://www.hittarecept.se
Postat av: Creme Brulee

Gillade dom rörliga bilderna!

2014-03-04 @ 22:34:56
URL: http://www.cremebrulee.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback