Superfudge Brownies

 
Ännu har jag inte hittat det perfekta browniereceptet, vilket enligt mig ska vara brownies som är saftiga, med mycket choklad och lätta samtidigt som de är tunga. Det kan låta omöjligt enligt fysikens alla lagar, men jag är fast besluten om att hitta det. Här mina vänner, har jag ett recept som är en bit på vägen till det perfekta. De har nästan en yta av maräng, tunga under den fluffiga ytan och väldigt söta. Jag saknar lite mer choklad och lite mindre socker.
 
 
 
Receptet är glassjättarna Ben&Jerry's recept och då undrar man om det är browniesen de har i sin glass?
 
Det undrar jag med efter att ha bakat dem. 
 
Och jag måste säga att jag tvekar om det är samma recept. Visst är dessa riktigt goda men jag känner inte riktigt igen smaken. Om man skulle testa att frysa in dessa kanske de smakar annolunda? Det ska jag undersöka.
 
 
"This recipe makes a light yet chewy fudge brownie. Almost a contraction in terms, but it works if you do everything just right".
 
Så beskrivs denna brownie i boken och jag kunde inte säga det bättre själv. Proportionerna kan låta omöjliga i receptet men om du gör det som står i receptet kommer du att lyckas. Receptet är ursprungligen på engelska men jag har översatt till svenska mått, grader, etc. Alla mått är udda men de stämmer, försök att vara så exakt som möjligt för annars kommer du inte att få ihop en lyckad brownie. 
 
 
9 stycken brownies, ungefär 10x7,5 cm
 
113 gram choklad, jag använde Marabous vanliga mörka
113 gram smör
4 stora ägg, rumstemperade
½ tesked salt
4,8 dl strösocker
1 tesked vaniljextrakt/socker/frön
2,4 dl vetemjöl
 
Gör så här
 
Värm ugnen till 175° C. Smöra och bröa en långpanna eller en ugnsfast form, ungefär 33x 23 cm. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Låt svalna tills det är rumstempererat. Om du har bråttom kan du snabbt ställa in det i kylskåpet men var försiktig så att det inte blir fast igen. Vispa äggen och saltet tills det är vitt och väldigt fluffigt. Blanda ner sockret och vanilj i omgångar. Vik ner chokladblandningen och blanda ner mjölet så att det precis är blandat. (Det är viktigt att blanda ner chokladblandningen och mjölet försiktigt så att smeten behåller sin luftighet.) Häll smeten i den förberedda pannan och jämna till ytan. Grädda i ugnen 20 till 30 minuter. Låt svalna helt i formen innan du skär.
 
 
Notes
 
- Receptet ger även väldigt stora brownies, men det går lika bra att skära i mindre bitar som jag har gjort.
 
- Om du använder bakplåtspapper i formen istället för att smörja den så smörj även bakplåtspappret. Annars blir det svårt att lyfta upp browniesen utan att hälften fastnar på bakplåtspappret. Skulle du mot förmodan glömma att göra det lyfter du lättast upp dem med en tårtspade.
 
- Har du ingen form som mäter de exakta måtten men har samma area går det lika bra att använda den. Möjligtvis kommer du behöva justera ugnstiden.
 
- Har du ingen form alls som passar? Gör en utav bakplåtspapper! Mät ytan, klipp ner jack så att du kan vika ihop kanter och nåla ihop med en nål i varje hörn. Glöm bara inte att ta bort alla nålar och se till att du verkligen hittat alla innan någon äter av dem. Fyra stycken nålar, en i varje hörn, är lagom för att inte tappa bort någon.
 
 
 
 
 
 

Ursäkta röran jag bygger om

Jag ägnar denna dag till att försöka mig på alla koder och sådant jag egentligen inte förstår för att ordna upp designen. Det kan se ordentligt konstigt ut men hoppas ni förstår så ska jag försöka reda ut mina designproblem. Förhoppningsvis blir resultatet det bästa!

Alla hjärtans dag

{White chocolate chip cookies with blueberries}, {Alla hjärtansdag-tårta}, {Vit kladdkaka med lakrits}, {Vaniljhjärtan}, {Päronbiskvier}, {Ganachekladdkaka}
 
Med tanke på att det är Alla hjärtans dag imorgon så vill jag självklart inspirera er med några recept som passar super till denna dag. Länkar till alla recept finns under bilden.
 
Andra år har jag blandannat bakat en tårta formad som ett hjärta och täckt i sugarpaste, kan det finnas något som skulle passa bättre? Den är ändå ganska komplicerad men om du gillar att baka och har tålamodet, baka den! Det är ändå hemskt roligt att skapa något sådant stort.
 
 
Något år har jag gjort klassiska Vaniljhjärtan vilket det heller inte är det man svänger ihop på en halvtimme. Lika klurigt, men inte lika tidskrävande som tårtan.
 
Övriga kakor har jag inte bakat till Alla Hjärtans dag men jag har valt ut dem för de känns passande, som Chocolate Chip Cookies med vit choklad och blåbär. Cookies fullproppade med bara goda saker! Vill du att de ska få ännu mer Valentin-känsla kan du byta ur de torkade blåbären mot t.ex. torkade tranbär. 
 
Sedan erbjuder jag små päronbiskvier! Likadant här går det precis lika bra om du vill byta ut päronsmörkrämen mot någon annan smak är det bara att byta ut essencen och hushållsfärgen mot andra smaker och färger.
 
 
Sist men inte minst kladdkakorna, och som om det inte vore nog med att det är kladdkakor är en av dem nämligen Vinnarkladdkakan! Det blev en intensiv höst med den kakan så den har jag själv inte bakat sedan den hösten. Här och här finns mer bilder från Kladdkakeracet om någon är intresserad. Ganachekladdkakan kan möjligtvis vara den chokladigaste kladdkakan jag någonsin bakat så den tycker jag att alla borde försöka sig på, den är inte mycket svårare än en vanlig kladdkaka.
 
 
Förresten, jag ha fått lite problem med min design som jag inte vet hur jag ska fixa. Om du kan sådant som rör bloggdesigner och känner dig ämnad att hjälpa mig så skulle det vara jättesnällt om du vill hjälpa mig. Ni kan som vanligt nå mig på skafferimusen@live.se. 
 
 

Semlor

 
Jag kommer nog aldrig få till de perfekta semlorna, antingen blir locket snett, jag skär av en för stor eller för liten del till locket. De ser ändå helt okej ut och goda är de. Igår var det Fastlagssöndagen och imorgon är det Fettisdagen så idag var perfekta dagen att slänga in ett recept på semlor. Förra året bakade jag dessa semlor men i år nöjde jag mig med gamla hederliga semlor. 
 
Semlor är egentligen en genialisk idé när jag tänker efter, gröpa ur inkråmet och fylla med en saftig smakrik fyllning, då finns det ju ett sätt att använda gamla torra bullar eller bullar som råkade gräddas för länge utan att de känns torra. En applåd till personen som uppfann semlan!
 
 
40 små bullar
 
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker 
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l )  Vetemjöl
 
ägg till pensling
 
8 st semlor
 
12 dl  mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker
 
Gör så här
 
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. 
Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta tills den är smidig och dela degen i 40 delar. Rulla varje del till en rund bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och grädda i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna övertäckta på galler. Det är en bra idé att frysa in bullarna när de är helt avsvalnade om du inte ska använda dem samma dag.
 
Montering av semlor
 
Skär av locket på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med grädden. Vispa grädden och lägg en klicka på varje bulle. Lägg på locket, pudra över lite florsocker och servera!