Semlor

 
Jag kommer nog aldrig få till de perfekta semlorna, antingen blir locket snett, jag skär av en för stor eller för liten del till locket. De ser ändå helt okej ut och goda är de. Igår var det Fastlagssöndagen och imorgon är det Fettisdagen så idag var perfekta dagen att slänga in ett recept på semlor. Förra året bakade jag dessa semlor men i år nöjde jag mig med gamla hederliga semlor. 
 
Semlor är egentligen en genialisk idé när jag tänker efter, gröpa ur inkråmet och fylla med en saftig smakrik fyllning, då finns det ju ett sätt att använda gamla torra bullar eller bullar som råkade gräddas för länge utan att de känns torra. En applåd till personen som uppfann semlan!
 
 
40 små bullar
 
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker 
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l )  Vetemjöl
 
ägg till pensling
 
8 st semlor
 
12 dl  mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker
 
Gör så här
 
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. 
Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta tills den är smidig och dela degen i 40 delar. Rulla varje del till en rund bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och grädda i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna övertäckta på galler. Det är en bra idé att frysa in bullarna när de är helt avsvalnade om du inte ska använda dem samma dag.
 
Montering av semlor
 
Skär av locket på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med grädden. Vispa grädden och lägg en klicka på varje bulle. Lägg på locket, pudra över lite florsocker och servera!
 
 
 
Trackback