Vit kladdkaka med (extra mycket) lakrits +citron

Någon som kommer ihåg denna kaka? För er som inte var med på den tiden kan jag berätta att detta är kakan som jag brukar kalla Vinnarkakan. Egentligen vann den aldrig Kladdkakeracet utan jag slutade på en andra plats med den, vilket jag inte är mindre glad över. I bloggarkivet finns det att läsa mer om just Kladdkakeracet. Vilket för övrigt är ganska coolt att jag har varit med i nu när jag senare tänker efter (ja, jag vet att jag låter som en sentimental gammal människa).
 
Det är väldigt längesedan den var aktuell (om kakor nu kan bli inaktuella?) men jag har dragit upp den några gånger efter det. Jag har känt ett tag att det har varit dags för kakan att få en ny, men bara lite bättre, comeback. Så nu är den kakan som har allting; sötma, (extra mycket) sälta och (den nya ingrediensen tillför) syrlighet! Alla olika smaker i en och samma tugga, eller ja förrutom beskhet, vilket man kan få med om man misslyckas med kakan och använder det vita på citronskalet. 
 
Jag vill även ursäkta för det långa uppehållet här, även om ni vet anledningen; vårt kök renoverades. Det tog lite längre tid än vad vi trodde men nu har vi ett nytt och fräscht kök. Jag är glad över den nya bänkskivan (vilken ni kan se i filmen nedan) och att köket har blivit ljusare. 
 
Sedan har jag även gått ut grundskolan och slutat på skolan jag gått på i hela mitt liv. Jag tycker att det är väldigt skönt att få en omväxling, samtidigt som jag är livrädd inför gymnasiet (eller okej, jag är inte livrädd, det enda jag är rädd för är att jag inte har någon aning om var aulan ligger när jag kommer dit första dagen) och saknar min (gamla) klass, otroligt men sant. 
 
Jag har alltså då haft fysiskt sommarlov i drygt en vecka nu, men mentalt befinner jag mig fortfarande mitt i terminen med hundratals inlämningar och prov och är därför extremt uttråkad. Tur att Jojo sommarkort finns och att jag kan arbeta på projekt som detta; var så goda, här har ni min alldeles första film där jag bakar som jag själv har producerat!
 
 
 
filmad med Canon eos 1100d och objektivet ef-s 18-55 III | musik- little river av the tallest man on earth
+cred till min syster som filmade under dekoreringen av kakan 

 

Ingredienser till en kaka

2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
100 g vit choklad
100 g smör
14 lakritsbitar t.ex. salta sillar

saft och zest från 1 citron

smör till formen
kokosflingor till formen

 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa en form ca 21 cm i diameter och gör i ordning ett vattenbad. Rör ihop ägg med socker. Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl. Lägg i chokladen i vattenbadet och smält den. Riv zest (det yttersta skal som är gult på citronen) och pressa saft från citronen. Skär lakritsen i lagom stora bitar. Häll i chokladen och smöret i smeten och rör den jämn och fin med hjälp av en slickepott. Lägg ner lakritsen, citronsaft- och zest och rör om lite till. Häll i smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt gärna stå i kylskåp över natten innan den serveras.
 
 
Notes
 
- i originalreceptet (ja, förutom mer lakrits och citron i kakan) ska formen bröas med kokosflingor, dessvärre hade inte jag det hemma så jag använde mjöl. Det går precis lika bra med mjöl men jag tycker att kokos ger kakan något extra.
 
- det är upp till var och en att bestämma hur mycket lakrits man vill ha i, gillar man det väldigt mycket lägger man i fler och vice versa
 
- citronsaften- och zesten kan bytas ut mot andra citrusfrukter, t.ex. lime eller apelsin. Jag skulle vilja testa att ha i meyer lemons i kakan, det är en korsning mellan citron och apelsin och är därför sötare än en vanlig citron. Jag vet inte om det går att få tag på i Sverige, men om någon hittar skulle jag rekomendera att testa sådana. Inte bara till denna kaka, utan äta en rakt upp och ner.
 
- i filmen använder jag ett zestjärn, vilket är ett praktiskt redskap som endast tar det yttersta skalet. Har man inget sådant går det precis lika bra att riva på den fina sidan på ett rivjärn. Se bara upp så att du inte får med något vitt, det är där det beska finns.