Morotskaka

 
Här är det som utlovat: recept på morotskaka OCH en styck film! Mycket trevligt tycker vi alla! 
 
Jag tycker att Morotskaka är en kaka som passar väldigt bra mot hösten och vintern, beroende av många anledningar. En anledning tycker jag är att den har kryddor som kanel, ingefära osv. vilka är ganska tunga och passar in bra på vintern, enligt mig. 
 
Och med tanke på höst, här slog det om från sensommar till riktig "novemberhöst" över en natt. Inget mig emot då jag gillar hösten väldigt mycket, fast jag skulle väldigt gärna ha hittat en höstjacka innan det blev höst. 
 
Originalreceptet på kakan är Leila Lindholms (jag tror knappt att jag behöver säga att jag har gjort finjusteringar i receptet) medan frostingen är mer en improvisation från min sida.
 
 
Jag har haft maximal otur under filmningsprocessen. Det som absolut inte får hända när man filmar och bakar samtidigt är att kameran har svagt batteri och kan dö vilken sekund som helst. Det är ju inte så himla lätt att pausa allting och låta kakan vänta några timmar tills batteriet är fulladdat igen. Väldigt ångestfylld situation, men det gick faktiskt! 
 
Problemen är dock inte slut ännu. Vädret skapade problem då man är fullständigt beroende av ljus när man filmar. Och ni kan se att sista scenerna i filmen är vädligt mörka. Mycket synd tycker jag, men det var bara att göra det bästa av situationen och jag hoppas att ni överlever ändå. 
 

Klicka här för att kolla på Vimeo | Musik -Old Pine av Ben Howard Tack till min syster och Mathilda som finns där occh hjälper mig med såväl att gå in som statist eller filma.  

 
Till en kaka 
 
3 ägg
3 dl rörsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl rårivna morötter
 
Frosting
 
25 gram mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
150 gram philadelphiaost
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt rapsolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt morotskakan svalna.
 
Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred frostingen över morotskakan.
 
 
Notes
 
- de ändringarna jag har gjort i själva kakan är att jag använder rörsocker istället för vanligt strösocker och rapsolja istället för solrosolja. Det går lika bra med vilken neutral olja som helst, men som sagt, neutral olja så att man slipper smaken av olivolja genom hela kakan.
 
- om du vill att kakan ska stå "självständigt" (alltså utan botten från formen) på fatet, så klä formens botten med bakplåtspapper och smörj det. Då blir det lätt att lyfta upp kakan från formen och dra loss pappret.
 
- jag tycker att frostingen lätt blir för söt och när jag gjort morotsmuffins förut uteslöt jag smöret totalt och ökade mängden philadelphiaost. Denna gång halverade jag mängden smör och ökade en del på färskosten, jag måste säga att jag föredrar utan smör överhuvudtaget. Man får bestämma själv vad man gillar bäst
 
- förvara kakan i kylskåp, där den håller knappt en vecka ungefär
 
 

Uppdatering kring mitt liv +sneak peek på kommande blogginlägg

Idag har jag inget recept at bjuda på men jag hade tänkt att göra er uppmärksamma på hur allt ligger till för tillfället.
 
(Bli inte helt för oroliga, det är inga allvarliga ämnen haha.)
 
Den stora förändringen i mitt liv är då att jag har börjat på gymnasiet! Under sommaren har jag gått runt och haft lite ångest över att jag skulle må dåligt över förändringen i början (inte den starkaste sidan hos mig, men ja, jag gillar inte för drastiska förändringar, för det mesta). Jag trivs riktigt bra och har tack och lov inte känt något annat än att detta är något positivt.
 
MEN (där kom det stora men:et som ni alla spänt har suttit och väntat på), jag kan inte neka att bloggen kommer att bli lidande. Jag pendlar sammanlagt drygt tre timmar varje dag så mina skoldagar är inte så mycket finare än att: 
 
1. Gå upp klockan fem på morgonen
2. Åka buss, byta till tåg mot Lund och gå till skolan där
3. Vara i skolan
4. Åka tåg och sedan buss hem igen
5. Äta middag
6. Plugga
7. Sova
 
 
Huvudsaken  är att jag trvis och gillar vad jag gör, vilket jag absolut gör, men nog om det.
 
Jag har nämligen ett väldigt roligt inlägg på gång till er som jag har arbetat på hela helgen och jag ännu några sekunder kvar att filma (där fick ni reda på vad ni har att vänta er). En väldigt lång process i redigeringen väntar dock nu, men jag hoppas på att blogginlägget är uppe till helgen. Så länge får ni en sneak peek på vad filmen innehåller!