Rödbetskaka med äpple och chokladfudgeglasyr, + gifs.

 
 
Jag har gått runt i veckor och konstant tänkt på, fantiserat ihop, dagdrömt om och suktat efter denna kaka - eller ja inte direkt just denna kaka; men en rödbetskaka. Tankarna gick väl lite åt morotkakshållet med en vit och fluffig frosting ovanpå, men hur ofta blir det egentligen som en har tänkt sig? (Menar då inte detta som en av de gångerna som det inte blir som en vill på ett negativt vis) Nej, inte direkt så ofta. Snarare brukar det oftast bli motsatsen till vad en tänkt sig. Denna kaka är inget undantag, men det betyder inte heller att resultatet blev dåligt. Jag menar, kolla bara på den där glasyren! Det går väl inte att undgå att det bör vara den typ godaste glasyren någonsin?
 
 
 
 
Mmm, kolla på den perfekta konistensen!
 
Och denna eminenta chokladglasyr plockade jag upp hos made by mary. ("Slump att även glasyren pryder en rödbetskaka där?", tänker kanske ni. Men jo det är det faktiskt, dock passar chokladglasyr så bra till en rödbetskaka så det gör ju ingenting alls.) Jag kände att sirapen skulle kunna ge en fudge-liknande konistens till en vanlig chokladganache - vilket var precis vad den gjorde. Full pott för chokladfudgeglasyren + i kombination med såå saftig och smakrik rödbetskaka!
 
 
 
Det kanske inte känns så himla lockande att baka en mörk och tung kaka lagom till när våren (typ) äntligen börjar uppenbara sig; men, denna kaka är trots all choklad och grädde väldigt luftig och inte alls så tung som en kan tro. 
 
Avslutningsvis skänker jag er två gifs. där ni får se mig skära en kakbit och balansera upp biten! 
 
 
 
Rödbetskaka med äpple och chokladfudgeglasyr
 
3 ägg
3 dl rörsocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 ½ tsk malen kanel
eventuellt 1 nypa malen kardemumma
1 nypa salt
1 ½ dl rapsolja
3 dl rårivna rödbetor 
1 ½ dl rårivet äpple
 
Chokladfudgeglasyr
 
95 g choklad*
¹/³ dl vispgrädde
¹/³ dl sirap
10 g kylskåpskallt smör
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och råsocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt rapsolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt rödbetskakan svalna.
 
Glasyr
 
Värm alla ingredienserna till chokladglasyren, utom smöret, i en tjockbottnad kastrull på svag värme, rör kontinuerligt. När chokladen smält helt och glasyren blivit tjock och glansig, drag kastrullen från plattan.Tillsätt det kylskåpskalla smöret och rör tills smöret glasyren är helt slät.
 
Skydda köksbänken med bakplåtspapper, eller ställ kakan över diskbänken, och häll glasyren över kakan. Låt glasyren rinna över kanten och jämna försiktigt till ytan med en palettkniv. Ställ kakan i kylskåpet 15 minuter innan servering. Det kan vara passande att servera kakan med lite vispad grädde eller något liknande. Senare passar den utmärkt att förvara i kylskåpet några dagar.
 
 
* Jag använde mig utav lika delar choklad med 70 % respektive 50% kakaohalt
 
 
Notes
 
- 3 dl riven rödbeta är ungefär en väldigt stor eller två stycken mindre rödbetor
 
- ett äpple borde räcka till den mängd rivet äpple som receptet anger; men det är inte hela världen om du inte orkar skala ett till äpple även om ett äpple inte räcker. Väg upp med rödbeta, eller vice versa!
 
- kardemumman kan uteslutas om en känner för det, men jag skulle inte rekommendera att utesluta kanelen; då rödbetssmaken blir mer påtaglig 
 
 
 
 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback