Ben&Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert BookI julklapp av min syster fick jag denna bok(det lät nästan som ett rim, håhähihohe), men i alla fall. I boken finns recept som är lite Ben&Jerry's inspirerande, eftersom det är just Ben Cohen och Jerry Greenfield som har skrivit den och lite historia bakom hela alltet. Sammanlagt 90 smaskiga recept hittar man i boken tillsammans med några av de finaste illustrationer jag har sett! Titta bara på bild nummer 3 liksom, hur fin som helst! Jag är helt taggad att röra ihop en massa smaskiga kakor och milkshakes, fast det är ju ett litet problem. Hela boken är på engelska=massa konstiga mått. Såsom cup, ounce, stick och allt sånt som är väldigt klurigt att omvandla till svenska mått. Vissa tror säkert att 1 dl är samma som 1 cup. Men icke sa Nicke, dessutom vet jag inte riktigt om det är engelska eller amerikanska cups. Men det kommer ordna sig, så fort jag har översättigt ett recept så ska jag dela med det med er andra :)

Finns bland annat att köpa här!

Hallontryffel


Första julgodiset för i år(som blivit lyckat), riktigt goda faktiskt. Först tyckte mamma att det var dumt att man skulle hälla vichoklad över tryffeln, men när vi såg hur tryffeln såg ut så fattade vi det... Men det får ni aldrig veta förrän ni gör de själva ;) Receptet hittade jag i den fina tidningen Baka och receptet kommer från boken "ebbas Julstök" som vi absolut inte behöver prata om mer nu. Men dock har jag ändrat lite i receptet för att spara på tid.

Till ca 25 st:
125 gram hallon(ca 2 dl)
½ dl vispgrädde
1 msk smör
200 gram vit choklad

Garnering:
75-100 gram vit choklad
strössel av olika slag

Gör såhär: Lägg hallonen i en sil som du ställer över en skål | Pressa sedan på hallonen med baksidan av en sked så att hallonpurén silas silas ner i skålen och kärnorna blir kvar i silen | Mängden hallonpuré ska bli ½ dl | Lägg hallonpurén i en kastrull och koka försiktigt utan lock tills mängden har reducerats(minskat) till halva mängden och fått en gelékonsistens | Det tar ett par minuter, så under tiden du gör detta så hacka den vita chokladen grovt, om du inte hinner hacka allt så kommer du få tid till det lite senare | Tillsätt grädde och smör och koka upp | Ta blandningen från plattan | Om du inte hann hakca klart chokladen innan så gör det nu och blanda i den i hallongrädden | Rör om tills chokladen har smält, om chokladen aldrig smälter så får du ta att sätta den på plattan ett litet tag till | Skeda upp tryffelsmeten i aluminiumformar(ischokladformar), men fyll inte enda upp | Låt sedan svalna i någon timme tills den är fast i konsistensen.

Garnering: Smält den vita chokladen i ett vattenbad | Fyll upp aluminiumformarna med den vita chokladen, dekorera med strössel och ställ sedan in tryffeln i kylen.

Kärleksmums


Denna boken önskade jag mig i födelsedagspresent men fick den inte, lite ledsen blev jag för jag hade bläddrat i den innan och det är så fin! Men den första december i "Julklappskalendern" så fick jag den. Jag är otroligt glad över den, den är så vacker med smaskiga och inspererande bilder. Och när man läser i recepten(förorden till varje recept) så finns en del lite roliga uttryck som jag tycker är kul att läsa. Vid vissa bilder finns även ett litet klassiskt ordspråk som de har gjort om, jag kommer ihåg två av dem. Och de lyder såhär: "Vill man bli fin, ska man inte lida pin utan ta en pudding till" och den andra "I bakning och elvispning är allting tillåtet". Lite roliga faktiskt enligt mig. De som har skrivit boken är Emma Hamberg och Anette Rosvall, som tidigare har skrivit kokboken " Husmorsorna". De bloggar även här.
Jag vet inte vad boken kostar riktigt, men jag rekomenderar den till alla er som älskar godsaker, för det finns både busenkla och lite svårare grejer i den :)

Jag undrar även om ni skulle tycka det var kul att jag rotade igenom hela bokhyllan med mina bakböcker och visar upp dem här? Annars blir det oftast  bara det nya som blir uppvisade.

Pepparkakshuset 2009


Japp, så såg förra årets pepparkakshus. Som det förövrigt har sett ut  typ 4 år(räknat med i år). Jag fick mallar till det på min 9 eller 10-års dag som jag hade önskat mig. Som ni kanske kan se så är det Mumminhuset! Det är faktiskt inte så jättesvårt att sätta ihop, men 2008 fick mamma inte plats med alla sidor så det fick bli 5-kantigt. Fast det blev jättebra ändå! I år så ska vi ha gelatinblad som fönster som vi alltid glömmer att sätta dit :) Faktiskt så tycker jag att "vanliga" pepparkakshus är ganska tråkiga, så mitt tips till er är att göra egna speciella mallar om ni inte har det redan då. Då får ni ett mycket personligare pepparkakshus!

Har ni något tips på hur man skulle kunna dekorera(bara dekorera, vi ska dessa mallar) det i år?