Kinesiska Lyckokakor

På torsdag den 3 februari så är äger det Kinesiska Nyåret rum, och vad passar inte bättre än Lyckokakor att fira det hela med? :) Skriv några lappar med fina texter på, t.ex. något smart ordspråk eller något vägledande här i världen. Det är ganska tålamodskrävande och man får vara snabb med fingrarna. Men efter ett tag ser det ut som att du inte gjort något annat i ditt liv än att vika lyckokakor ;)
Och katten verkade ju gilla dem...

Till ca 30 st:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
1 dl matolja
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten

2-4 msk matolja för att smörja laggen

Du behöver:
Bunke,elvisp, måttsats, skål, träslev,
plättlagg, stekspade, ren kökshanduk.

Gör så här:

Börja med att skriva dina lappar! Som ska vara ca 1x5 cm.

1. Sätt ugnen på 160 garder.

2. Knäck äggen och dela vitorna från gulorna(Gulorna kan du spara i kylskåpet till något annat). Lägg vitorna i bunken och vispa tills du har ett tjockt vitt skum. Häll i socker och salt, rör om. Rör ner oljan.

3. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och maizena i en skål och rör ner det i bunken. Häll sist ner vattnet.

4. Ställ in plättlaggen i ugen 5-10 minuter. Ta ut den och pensla rundlarna med olja. Häll en halv matsked smet i varje rundel, vicka pannan så att smeten fyller ut och sätt in plättlaggen i ugnen ca 12 minuter. Kakorna ska bli gyllenbruna.

5. Skynda dig att vika in papperslapparna innan kakorna hårdnar! Håll en ren kökshandduk i ena handen. Ta upp kakorna med en stekspade och lägg dem upp och ner i handduken. Lägg en dubbelvikt lapp på kakan, vik ihop kakan och kläm ihop den som en halvmåne. Håll kakan försiktigt och tryck den mot kanten av bunken så att spetsarna böjs in och den får rätta lyckokakeformen. Fortsätt med resten av kakorna.

Var gärna flera som viker, för kakorna blir hårda väldigt snabbt!

Har du inget plättlagg som tål att stå i ugnen?
Ja, då kan du droppa smet ganska glest på en plåt med bakplåtspapper och vicka plåten tills smeten formar runda cirklar. Det är lite svårare att få jämna fina kakor, men det går med lite träning!

Receptet kommer från Johanna fixar fest av Johanna Westman.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback