Syrensaft
Nu gäller det att passa på att ta vara på allt som man kan göra något med i naturen. Som med syrenerna, många tror nog att dem bara är till för att titta och lukta på. För gott luktar dem ju, men det är väldigt roligt att göra saft på dem. Vi har gjort det här hemma för 5-6 år sen kanske och nu tyckte jag att det skulle passa fint till konfirmationen med lite hemmagjord saft.

Det påminner väldigt mycket om att göra flädersaft, och som kanske många utav er vet så ska flädersaft stå och dra sig i några dygn innan det blir någon saft. Samma med den här, i 5 dygn, därför är min saft ännu inte klar men eftersom att jag vet att syrenerna blommar ut ganska snart så ville jag dela med mig av receptet så snabbt som möjligt!
Vi har valt att använda olika färger på syrenerna, men det är bara för vi vill få en vacker färg på den. Man kan ju ta det man har. Och sen eftersom att min saft inte riktigt ät klar vet jag inte hur mycket den ska spädas med, men det får man testa sig fram.

Antagligen till 1 ½ l-2 l:
40 fräscha syrenblomsklasar
2 kg socker
1½ l- 2 l vatten
50 g vinsyra eller knappt 2 msk citronsyra(jag använde citronsyra)
2-4 riktigt tvättade citroner(beroende på hur stora dem är)

Gör på detta vis: Skölj blommorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Koka upp vattnet med sockret i en ganska stor kastrull. Lägg lite av blommorna i en stor kastrull och varva med skivade citroner. Ta lite utav sockerlagen och häll i en skål tillsammans med citronsyran eller vinsyran rör om och häll ner i sockerlagen igen. Häll över  den varma sockerlagen på blommorna , låt det stå kallt i 5 dygn, rör om varje dag. Sila saften och häll upp på rena flaskor. Den går bra att frysa in eller att förvara svalt.

Receptet är ihopmixat från två olika recept på saft.
Kommentarer
Postat av: Ebba

Yummie! :)

2011-05-24 @ 19:14:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback