Vaniljkola

 
Hela december har jag drunknat i prov och inlämningar och i princip inte hunnit baka någonting alls. Det var så illa att innan julafton hade jag knappt gjort ett enda julgodis, men nu efter julafton har jag satt igång med mitt kolakokande. Bättre sent än aldrig och jag tycker att julgodis passar lika bra till nyår som till julafton.
 
Så nu bjuder jag på detta enkla vaniljkolarecept. Det är enkelt att lyckas med om du har tålamod och låter kolan koka till rätt temperatur, för det tar faktiskt ett tag. Det är värt att vänta på detta. Kolan är söt, smakar mycket vanilj och har den rätta konsistensen. Jag strödde över lite havssalt på kolan eftersom jag misstänkte att den skulle bli väldigt söt och det blev jättebra. Saltet bryter av mot det söta och det blir inte en sådan enformig smak.
 
Originalreceptet har jag hämtat ur Johanna Westmans bok Julgodis för små och stora sockerbagare.
 
 
 
Ca 50 kolor
 
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 g smör
en halv vaniljstång
 
ev havssalt till garnering
 
Gör så här
 
Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspapper i botten så att det går upp lite på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandingen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller ett kulprov*. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Om du vill ha havssalt är det nu du ska strö över den, vänta tills kolan hunnit svalna så att saltet inte smälter men ändå fastnar på ytan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du sätter in den i kylskåpet minst en halvtimme, gärna över natten. 
 
Skär eller klipp kolasmeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.
 
* Kulprovet innebär att du droppar en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om det går att forma smeten till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars låter du den koka några minuter till.