Minichokladsemlor med chokladganache och polkagrädde

På tisdag den 21e smäller det! Fastlagsdagen 2012, eller Fettisdagen som man också kan säga, jag föredrar dock Fastlagsdagen. De flesta har säkert redan tjuvstartat och ätit en eller annan semla, precis som jag. Det är inget fel med det tycker jag.

I senaste numret av tidningen Baka så fanns ett flertal recept på annorlunda semlor, ett av dem var detta som ni kanske redan förstått. Jag blev speciellt nyfiken på dessa semlorna och bestämde mig för att testa dem. Sagt och gjort. De är riktigt goda och om ni vill testa några andra semlor än gamla hederliga vetebullar med mandelmassa och vanlig grädde föreslår jag att ni testa dessa. Om ni gillar choklad förstås. Semlor för riktiga chokladälskare, och alla andra som gillar choklad såklart!
Var lite försiktiga när ni tar i kakaoen och mjölet eftersom att degen ganska fort bli hård då. I receptet stod det att degen skulle jäsa 45 minuter första gången, men jag lät den jäsa i uppåt 2 timmar för att få så luftiga bullar som möjligt. Även andra jäsningen så fick de jäsa kanske 20 minuter längre, man känner på dem om det behövs längre tid för jäsning.
Ca 25 bullar
2 ½ dl mjölk
25 gram jäst
1 dl socker
1 tsk salt
6 ½ dl-7 ½ dl vetemjöl
knappt 1 dl kakao
100 gram rumsvarmt smör
Chokladganache till 8 små semlor
1 dl mellangrädde
1 msk honung
125 gram mörk choklad, 70 %
Polkagrädde till 8 små semlor
2 dl vispgrädde
10 polkagriskarameller

Bullar
Värm mjölken till 37º. Häll den i en bunke, smula i jästen och rör till den löst sig. Tillsätt socker, salt, kakao och mjöl, men börja inte med allt mjöl utan arbeta in lite i taget för den blir hård väldigt snabbt. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i 1 ½ timme till nästan 2 timmar. Dela degen på ett mjölat bakbord till 25 bitar och rulla dem till runda bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 25-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225º. Grädda bullarna i mitten av ugnen 5-7 minuter.
Chokladganache
Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från värmen. Hacka chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning, cirka 2 minuter. Ställ svalt att stelna.
Polkagrädde
Krossa polkagriskaramellerna fint i en mortel. Vispa grädden och vänd ner polkagriskrosset.
Montering
Skär av ett lock av varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med chokladganache. Spritsa ut polkagrädde över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.


Glad Alla Hjärtans Dag!

Glad alla hjärtans dag alla mina läsare!
Till denna lite speciella dag har jag inte haft tid att baka något men jag tyckte att det vore trevligt att önska en härlig dag fylld med lite extra kärlek. Så ha en hjärterlig dag fylld med kanske en del snö!
Jag vet att det har varit ett för långt uppehåll här, men det ska bättras. Ni behöver inte oroa er för att det dröjer lika länge tills vi ses för jag har några recept på gång, bland annat på några speciella semlor.