Angarn

 
Äntligen har jag startat upp en surdeg! Jag har gått och tänkt på det i säkert ett halvår nu, att när jag har tid, då ska jag starta en. Det är precis vad jag gjorde för några veckor sedan. Så nu står det en vetesurdeg i kylskåpet som jag matar och bakar bröd av varje fredag. Ni kan räkna med att detta bara är det första receptet av många från min surdeg. Recept på surdegen ska jag ordna så snart jag kan.
 
Jag arbetar min deg i maskin men arbetar in saltet för hand för att vara säker att det är jämnt fördelat. Om du inte vill ha en för mörk skorpa kan du sänka värmen efter 5-10 minuter till 250° och sedan ytterligare lite lägre. Räkna då att dem får vara inne lite längre i ugnen.
 
Fyra stycken limpor
1 l vatten
200 g durumvete
1500 g vetemjöl
100 g surdeg
40 g olivolja
20 g jäst
45 g salt
 
Gör så här
Blanda allt utom saltet och arbeta ihop degen. När degen är elastisk som ett tuggummi tillsätts saltet. Kör du i maskin, låt degen gå i cirka 30 sekunder efter det att saltet gått i. Knådar du för hand så knåda 1-2 minuter, beroende på hur stark du är. Låt degen vila ½-1 timme, degen ska börja jäsa lite grann. Vik ihop degen och tryck till försiktigt, låt den vila ytterligare 30-40 minuter. Dela degen i fyra delar och forma dem till limpor, som läggs på plåtar med bakplåtspapper (det får plats 2 limpor på en plåt om man lägger dem på bredden). Låt jäsa till dubbel storlek, under tiden värm ugnen till 270 °. Sikta över lite vetemjöl och snitta bröden med en riktigt vass kniv. Sätt in i ugnen och baka i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.
 
 Receptet kommer från Vallentuna Stenugnsbageri. Själv har jag hittat receptet i tidningen Baka (nummer 1, 2011) i ett reportage om bageriet.
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback