Superfudge Brownies

 
Ännu har jag inte hittat det perfekta browniereceptet, vilket enligt mig ska vara brownies som är saftiga, med mycket choklad och lätta samtidigt som de är tunga. Det kan låta omöjligt enligt fysikens alla lagar, men jag är fast besluten om att hitta det. Här mina vänner, har jag ett recept som är en bit på vägen till det perfekta. De har nästan en yta av maräng, tunga under den fluffiga ytan och väldigt söta. Jag saknar lite mer choklad och lite mindre socker.
 
 
 
Receptet är glassjättarna Ben&Jerry's recept och då undrar man om det är browniesen de har i sin glass?
 
Det undrar jag med efter att ha bakat dem. 
 
Och jag måste säga att jag tvekar om det är samma recept. Visst är dessa riktigt goda men jag känner inte riktigt igen smaken. Om man skulle testa att frysa in dessa kanske de smakar annolunda? Det ska jag undersöka.
 
 
"This recipe makes a light yet chewy fudge brownie. Almost a contraction in terms, but it works if you do everything just right".
 
Så beskrivs denna brownie i boken och jag kunde inte säga det bättre själv. Proportionerna kan låta omöjliga i receptet men om du gör det som står i receptet kommer du att lyckas. Receptet är ursprungligen på engelska men jag har översatt till svenska mått, grader, etc. Alla mått är udda men de stämmer, försök att vara så exakt som möjligt för annars kommer du inte att få ihop en lyckad brownie. 
 
 
9 stycken brownies, ungefär 10x7,5 cm
 
113 gram choklad, jag använde Marabous vanliga mörka
113 gram smör
4 stora ägg, rumstemperade
½ tesked salt
4,8 dl strösocker
1 tesked vaniljextrakt/socker/frön
2,4 dl vetemjöl
 
Gör så här
 
Värm ugnen till 175° C. Smöra och bröa en långpanna eller en ugnsfast form, ungefär 33x 23 cm. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Låt svalna tills det är rumstempererat. Om du har bråttom kan du snabbt ställa in det i kylskåpet men var försiktig så att det inte blir fast igen. Vispa äggen och saltet tills det är vitt och väldigt fluffigt. Blanda ner sockret och vanilj i omgångar. Vik ner chokladblandningen och blanda ner mjölet så att det precis är blandat. (Det är viktigt att blanda ner chokladblandningen och mjölet försiktigt så att smeten behåller sin luftighet.) Häll smeten i den förberedda pannan och jämna till ytan. Grädda i ugnen 20 till 30 minuter. Låt svalna helt i formen innan du skär.
 
 
Notes
 
- Receptet ger även väldigt stora brownies, men det går lika bra att skära i mindre bitar som jag har gjort.
 
- Om du använder bakplåtspapper i formen istället för att smörja den så smörj även bakplåtspappret. Annars blir det svårt att lyfta upp browniesen utan att hälften fastnar på bakplåtspappret. Skulle du mot förmodan glömma att göra det lyfter du lättast upp dem med en tårtspade.
 
- Har du ingen form som mäter de exakta måtten men har samma area går det lika bra att använda den. Möjligtvis kommer du behöva justera ugnstiden.
 
- Har du ingen form alls som passar? Gör en utav bakplåtspapper! Mät ytan, klipp ner jack så att du kan vika ihop kanter och nåla ihop med en nål i varje hörn. Glöm bara inte att ta bort alla nålar och se till att du verkligen hittat alla innan någon äter av dem. Fyra stycken nålar, en i varje hörn, är lagom för att inte tappa bort någon.
 
 
 
 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback