Ganachekladdkaka

 
 

Jag upptäckte ganska nyligen att det inte finns något recept på en helt vanlig kladdkaka här på bloggen. Det beror antagligen på att jag oftast brukar svänga ihop en kladdkaka när jag är sugen och hinner äta upp den innan  jag tar fram kameran. Detta är fortfarande ingen vanlig kladdkaka, men själva kakgrunden är recpetet som jag alltid använt när jag bakat kladdkaka. Det blir en tung och kladdig kaka med mycket chokladsmak med endast kakao i smeten och de flesta har oftast alla ingredienser hemma. Precis som en kladdkaka ska vara med andra ord. Denna blir ännu chokladigare med ganache på toppen, vilket även gör att kakan behåller sin kladdighet. En variant på fransk chokladtårta skulle man nästan kunna säga, kanske inte riktigt lika maffig men skulle gå alldeles utmärkt att ha som tårta. 
 
Receptet på kakan är från en väldigt gammal Allt om mat-tidning och ganachen är samma recept som jag brukar använda. Den vet jag egentligen inte var den kommer ifrån.
 
 
 
 
 
Jag hittade en halv gammal urskrapad vaniljstång i ett skåp som jag lät koka med i grädden i ganachen, men det går precis lika bra med vaniljsocker. 
 
Till en form, ca 21 cm i diameter
 
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
100 g avsvalnat smält smör
 
smör och kokosflingor till formen
 
Ganache
 
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång
 
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och bröa en form med lösavtagbar kant. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner smör och ägg. Häll smeten i formen, bred ut och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig inuti.
 
Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort från plattan. Om du använder vaniljstång så skrapa ur den och låt koka upp med grädden, men inte om du använder vaniljsocker. Rör ned chokladen i grädden tillsammans med ev. vaniljsocker. Rör tills chokladen smält. Låt ganachen svalna & tjockna en aning, häll sedan över den ljumna kladdkakan. Låt kakan svalna och ställ sedan i kyl för att stelna, gärna under natten. Servera med grädde eller glass och kanske lite bär.