Glad Påsk!

 
Glad Påsk på er! Idag har vi färgat ägg med lök, riskorn, blomblad och blåbärssaft. Tänkte visa er lite halvt hur vi har gjort det.
 
 
Här är äggen redan kokade, dessa är äggen vi enbart färgade med gul lök. Vi skalade helt enkelt av skalet så försiktigt vi kunde och fäste med gummiband på äggen. 
 
 
Denna är färgad med blomblad, helt enkelt fästes blomblad på ägget, virades in i aluminiumfolie med gummiband om och sedan kokades det. 
 
 
Denna sorten är färgad med lök och prickarna är tack vare risgryn. Blöt äggen lite försiktigt och rulla i risgryn, nej jag vet, hälften trillar av. Men lägg i lite risgryn i lökskalet som ägget ska rullas in i så går det. Vira folie runt lökskalet och fäst med gummiband.
 
 
Blåbärssaften blev inte lika lyckad som de andra, saften var kanske inte tillräckligt koncentrerad men jag skulle rekommendera att testa blåbär. Vi blötte i alla fall risgryn med blåbärssaft på en foliebit som vi lindade in ägget i och satte ett gummiband på det.
 
Äggen med enbart lökskal får koka lika lång tid som ett vanligt ägg medan de som kokas med folie runt behöver någon extra minut.
 
 
Ja, detta är hur vi har gjort. Det finns förstås många olika sätt att göra det på och med olika redskap. Rödlök skulle säkert bli väldigt vackert, men det hade vi inte hemma. 
 
Hoppas ni får en fin påsk!
 
 
Samtliga fotografier är tagna med min iPhone, därav inte den bästa kvalitén.
 
 
 
 

Pommes Frites med Ketchup a.k.a. Churros med Choklad

 
Haha nej, detta är inga pommes frites med ketchup som det kan se ut som. Det är churros med choklad! Churros är ett spanskt bakverk (kaka?) med hundratals olika receptvarianter. Alla de övriga recepten på churros jag stött på innehåller smör och ägg men detta funkar alldeles perfekt. Men, bara om vattnet kokar när du tillsätter det, annars kommer degen att bli för lös.
 
Ja inte visste jag att spanjorerna bjuder på sådana goda bakverk. Det är väl något jag mer förknippar med Frankrike- och Portugal, där finns det mycket gott. Men även så i Spanien alltså.
 
Åh just det, en liten bagatell som jag kanske skulle tillägga. Det är SJUKT jobbigt att spritsa ut degen, den är seg och hårdare än hårdast. Men det är värt mödan och detta är som allt annat friterat- du kan inte äta det för ofta.
 
 
Som tilltugg för fyra personer
 
2½ dl vatten
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
 
neutral olja till fritering
strösocker att rulla i
 
drygt 50 g choklad
 
Gör så här
 
Koka upp vattnet. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Häll i det kokande vattnet i mjölblandningen och rör ihop till en deg. Fyll en spritspåse med stjärntyll med degen och spritsa ut långa längder deg på ett smort bakplåtspapper. Låt stå kallt medan du värmer upp oljan till 180° i en kastrull eller järngryta. Skär längderna i bitar och sänk ner i den heta oljan. Fritera några i taget tills de är gyllenbruna, lyft upp dem och lägg på hushållspapper. Låt överflödig olja rinna av och rulla i strösocker. 
 
Om du vill kan du smälta choklad och doppa churrosen i. Servera medan de är varma, när de kallnar blir de även sega.
 
 
Notes 
 
- degen är så pass fast att engångsspritspåsar inte håller trycket, en vaxad påse som man återanvänder är det bästa alternativet
 
- vattnet måste vara kokande när du tillsätter det i mjölblandningen, annars kommer du inte få den rätta konsistensen på degen
 
- blir konsistensen fel i alla fall? Det går att lösa genom att spritsa degen (nja, då är det mer av en smet nästan) direkt i den heta oljan. Resultatet kanske inte blir lika dekorativt, men smaken blir densamma
 
- använd vilken choklad du känner för, jag blandade mörk med mjölkchoklad
 
- vill du ha churros med smak av kanel? Tillsätt knappt en tesked kanel i sockret, blanda samman och rulla churrosen som vanligt i socker- och kanelblandingen
 

Våffeldagen 2013

 
Jag kollade nyss i almanackan och insåg att det är Våffeldagen imorgon, åh får panik på hur snabbt det året har gått! En fjärdedel har redan gått? Så sjukt, men även om detta året bara försvunnit så tänker jag bjuda på ett gammalt recept på våfflor. Här hittar ni det!
 
Förresten har jag redan nästa recept på gång! Ingen lång väntan för er.
 
Glad Våffeldag och glöm inte att äta någon våffla!