Tefatsstora kanelbullar

 
På fredag är det som kanske känt Kanelbullens dag, hurra hurra! Och detta år har jag till och med hunnit att (någorlunda) förbereda ett inlägg med nya bilder. 
 
Jag brukar alltid göra små kanelbullar, men denna gång tänkte jag bryta den vanan och göra tefatsstora kanelbullar. Det blev väldigt lyckat och jag gjorde både vanliga snurror i superstora bakformar, avsedda för just kanelbullar, och knutar som gör att det ser lite mer proffesionellt ut. Egentligen är det inte alls svårt att göra, men jag tänkte inte ens försöka beskriva hur man gör det för då blir man förskräckt hur komplicerat det låter. Googla det och se om det finns några steg-för-steg bilder någonstans.
 
 
20 bullar 
 
150 g mjukt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk
850 g (ca 14 dl) vetemjöl
 
Fyllning
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
2 msk kanel
en nypa vaniljpulver (frivilligt)
 
1 ägg till pensling och pärlsocker
 
Gör så här
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en degskål och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och smöret. Mät upp mjölet, skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca en halvtimme. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar, kavla ut varje bit till en rektangel. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut jämnt på varje rektangel. Rulla ihop varje rektangel från kortsidan som en rulltårta. Skär rullen i 10 delar och lägg med snittytan upp i pappersformar på en plåt eller en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler med bakduk över.
 
Notes
 
- vill man göra mindre bullar är det bara att minska ugnstiden några minuter
 
- jag gjorde 10 stycken vanliga snurror och 10 stycken knutar, där kan man göra lite som man känner för