Skafferimusen fyller 4 år!

 
Hur sjukt är det inte att jag startade denna blogg för precis fyra år sedan idag? Den 27 april 2010. Och det är så himla mycket som har hänt, både i mitt liv och här på bloggen, sedan dess. Det första receptet jag lade ut var på hallongrottor (med tillhörande webcam-bild till, haha...). Tur att jag har utvecklats sedan den tiden. 
 
Jag vill förresten inte glömma att tacka till alla som otroligt nog har kollat in på min blogg under alla dessa år! (Jag märker inte så mycket av er, men jag vet att ni finns där, hehe.) Massor av tack! 
 
Vill även ursäkta för lite halvdana bilder, känner att det är dags för att införskaffa ett nytt objektiv och redigeringsprogram.
 
 
 
 
För första gången sedan jag startade bloggen har jag faktiskt hunnit baka något att fira födelsedagen med, och i år blev det en slags fryst bakelse med fikon- och dadelbotten med hallon- och blåbärsfyllning och till sist en chokladfyllning. Om jag inte redan har lyckats sälja in er på idén så kan jag tillägga att den med fördel kan göras både raw och vegansk. Hur bra som helst! Fortfarande inte? Okej då, den är faktiskt supernyttig; ja så nyttig att en till och med kan äta den till frukost om en känner för det. Känns väldigt passande till våren och sommaren då den är väldigt frisk och svalkar väldigt fint. Det är nästan som en en liten mini-glasstårta fullproppad med vitaminer och mineraler. 
 
 
En bakelse
 
Botten:
 
6 stycken torkade dadlar
3 stycken torkade fikon
1 dl cashewnötter
1 msk gojibär
en nypa vaniljpulver
eventuellt någon tsk vatten om det behövs
 
Hallon- och blåbärslagret:
 
½ dl hallon och blåbär
1 fryst banan
zest från en citron
½ tsk fiberhusk + lite vatten
 
Chokladlagret:
 
1 fryst banan
½ avokado
knappt ½ dl kakao
2 tsk honung
 
Gör så här:
 
Blötlägg fikonen och gojibären i vatten i några minuter tills de har mjuknat. Mixa samtliga ingredienser till bottnen i en matberedare till en sammanhållande boll. Om degen är smulig; tillsätt eventuellt en skvätt vatten till önskad konistens. Kavla ut mellan plastfolie till en knapp centimeter tjock platta och lägg ner i önskad form, eller tumma ut i formen. Ställ i frys.
 
Blanda fiberhusk och vatten tills det tjocknar och blir en geléartad massa. Mixa samtliga ingredienser i matberedare tills smeten är slät. Bre på bottnen så att det är ett jämnt lager. Ställ in i frysen tills det stelnat. Gör samma process till chokladfyllningen (ingen fiberhusk där dock).
 
Ta ut formen ur frysen och låt tina lite halvt en stund tills det är möjligt att stansa ut formar av det. Stansa ut i önskad form och placera den ena bottnen med fyllning ovanpå den andra. Ställ in i frys igen eller servera omgående. Ta ut ur frysen en stund innan den ska ätas. 
 
 
Notes
 
- bakelsen kan enkelt göras både raw och vegansk genom att ersätta honungen med agavesirap eller annan raw- och vegansk sötning. Byt även ut kakaon mot raw kakao. Finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer och liknande
 
- gojibären kan uteslutas om man känner för det, men jag tycker att de tillför en extra smak och nyttighet. Gojibär räknas ofta som det nyttigaste bäret man kan äta!
 
- fiberhusken tillsatte jag enbart i hallon- och blåbärsfyllningen då den inte innehåller avokado som tillför en fastare konistens
 
- det är lite komplicerat med vad för form man ska använda men jag ska försöka att berätta så gott det går hur jag gick till väga. Jag använde en avlång brödform som jag delade av på mitten med hjälp av kartongbitar. Sedan klädde jag in formen med plastfolie och delade bottnen på mitten och lade en i varje del. Till sist hällde jag på fyllningen och frös in, för att sedan ta ur formen och stansa ut med ett runt mått.