Saffranskola

 
Woops är det redan jul igen? Och woops har jag varit frånvarande i typ fyra månader? 
 
Ja som det kan bli när skolan kommer emellan. I går kväll lämnade jag in min sista inlämning och därmed sista läxan för detta år. Så obeskrivligt skönt att inte behöva röra en enda skolbok förrän i januari. Nu fattas väl bara att hinna dekorera och montera pepparkakshuset, inhandla de sista julklapparna, samt försöka hinna med att koka ihop något slags julgodis (vilket jag inte ens hunnit tänka på pga läxor...). 
 
Dessa bilder på saffranskolan hittade jag bortglömda från förra året och tänkte att jag kunde slänga in här. Jag kommer ihåg dem som väldigt goda (uppenbarligen, annars skulle jag inte delat med mig av dem här) och smöriga som kolor ska vara. Samtidigt ganska söta, men å andra sidan är ju det en del av charmen med kola. 
 
I vilket fall så önskar jag god jul och hoppas att jag kommer tillbaka snarast. Så god jul! 
 
Ps. Tack alla läsare för ni är ändå några stycken och jag har ingen aning om vilka ni är men det är så himla fint att ni tittar in här dagligen även fast jag nästan aldrig uppdaterar. Ds. 
 
 
 
Cirka 50 stycken kolor
 
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 gram saffran
 
 
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock tills smeten är 122-125 grader eller koka i ungefär 15-20 minuter och gör sedan ett kulprov (se nedan). Tillsätt saffran och häll smeten i en form med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klip kolan i bitar och slå in i papper. 
 
 
 
Notes
 
- vill en inte använda två kuvert saffran (1 gram) så går det lika bra med ett kuvert (½ gram alltså), det blir inte lika utpräglad saffranssmak såklart; men de är goda ändå
 
- det är väldigt praktiskt att använda sig av en digital kökstermometer, eller bara en analog kökstermometer. Men om en inte har det går det lika bra att använda sig av kulprovet. Kulprovet går till som följande: droppa en droppe smet i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars låter du det koka några minuter till
 
- receptet har jag kopierat rakt av från Johanna Westmans Julgodis, för små och stora sockerbagare