Rostade rödbetor på en bädd av spenat med ricotta och blodgrape

 
När det är så varmt ute (och inne) som det har varit nu den senaste tiden står jag ogärna och bakar eftersom a) det blir så himla himla varmt när ugnen är igång, b) det blir helt plötsligt väldigt ansträngande att knåda ihop degar, samt c) precis allting som innebär att en måste röra på sig blir ansträngande. Jag orkar helt enkelt inte göra så mycket mer än att sitta i skuggan och läsa; vilket jag egentligen inte klagar på men bloggen bli ju dock lite lidande. 
 
 
Det var någon gång i våras på Grand Hotel i Lund som jag stötte på denna rätt och blev lite halvt frälst. Självfallet ville jag då återskapa den hemma och det var inte speciellt komplicerat då råvarorna praktiskt taget har blivit upplagda bredvid varandra på en tallrik. Jag gjorde dock några ändringar pga kunde inte hitta vissa råvaror så som blodapelsin och gulbetor. Men ska jag vara helt ärlig smakar det faktiskt likadant med blodgrape, samt med enbart rödbetor. 
 
Dessutom passar rätten väldigt bra som sommarmat då en oftast kanske inte är lika hungrig och vill ha något lättare, sedan är det även en enkel rätt att tillaga. Visserligen tvingas en att använda ugnen för att laga denna rätt; men ja, det är förmodligen det som är mest ansträngande att utföra. Helt enkelt en frisk sallad med nya smaker som är enkel att tillaga!
 
 

 filmad med Canon eos 1100d och objektivet ef-s 18-55 III | musik- wrapped up in books av Belle & Sebastian 

 

 
 
Som förrätt, eller lättare lunch, till två personer
 
2 nävar blad- eller babyspenat
5 stycken medelstora rödbetor
drygt ½ dl valnötter
1 blodgrape-, eller blodapelsin
½ dl ricotta
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Häll lite olja på en plåt med bakplåtspapper och fördela rödbetsbitarna jämnt. Rosta i ugnen i cirka 30-40 minuter, beroende på hur stora rödbetorna är. När de är klara ska de kännas mjuka och glida av provstickan enkelt. Hacka valnötterna mycket grovt. Filéa blodgrapen; eller gå till väga på något annat vis för att få ut hela klyftor. Skölj av spenaten och fördela jämnt på två stycken tallrikar. Lägg på rödbetorna och blodgrapesklyftor. Strö över valtnötterna och avsluta med att antingen klicka eller sprita på ricottan. Servera!
 
 
Notes
 
- vill en så kan en del av rödbetorna bytas ut mot gulbetor om det skulle gå att få tag på. Smakmässigt är skillnaden inte så markant, men det blir ännu finare att servera.
 

En slags mazarintårta

 
 
Jag fullkomligt älskar mazariner; nästan så att mazariner är min absoluta favoritkaka av alla existerande kakor. Men, jag har aldrig någonsin bakat egna mazariner pga det knappast längre går att få tag på mazarinformar. Visst det finns ju vanliga aluminiumformar att köpa lite varstans, men ska en baka mazariner tycker åtminstone jag att en ska använda ovala mazarinformar. Enligt mig är det en del av mazarinen att den ska vara oval! 
 
Sedan en dag orkade jag inte vänta och hittade ett recept på en mazarintårta och blev väldigt lockad. Precis som en mazarin; men så mycket större så att en kan ta en så stor bit en vill. Kanske är denna något mer av en mazarinpaj. I vilket fall så är det som en stor mazarin med en diskretare och mildare smak än en vanlig mazarin; men minst lika god!
 
 
 
 
Mördeg
 
300 gram vetemjöl
200 gram strösocker
100 gram smör
 
Mazarinmassa
 
200 gram mandelmassa
100 gram smör
80 gram ägg 
 
Glasyr
 
florsocker
vatten
eventuellt lite röd karamellfärg 
 
Gör så här
 
Blanda ihop mördegsingredienserna till en deg och förvara i kylen. Kavla ut degen och klä en form om cirka 22 cm i diameter. 
 
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mandelmassa och smör tills alla klumpar försvunnit. Häll i ägg och blanda precis så att smeten gått ihop; och inte längre. Fyll mördegsformen med massa och grädda i ugnen 20-40 minuter. Tårtan är klar när mördegen har fått en gyllene färg, samt att mazarinmassan inte är för kladdig. Låt svalna helt.
 
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Glasera tårtan försiktigt; undvik alltså att röra vid själva kakan för mycket, utan arbeta med glasyren. Låt helst glasyren stelna så att det blir enklare att skära upp kakan. Har du använt en pajform med löstagbar kant så stjälp upp kakan och servera; annars går det lika bra att servera ur pajformen!
 
 
Notes
 
- receptet är här ifrån
 
- jag bakade en mindre tårta/paj i en form om cirka 15 cm i diameter och gjorde därför lite justeringar rörande mängderna osv. Men kom jag ihåg att skriva ned dessa förändringar? Ehh, nej såklart inte. Vad jag då ville komma med denna kortare historia är att det går att justera storleken på tårtan/pajen för vad som passar en själv bäst.
 
- 80 gram ägg motsvarar ungefär 1-2 ägg, lite beroende på storlek och sådant
 
- försök att inte överarbeta mördegen, utan bara precis arbetar så länge att den går ihop. Arbetar du för länge blir inte resutatet det spröda mördegsskal som en vill uppnå
 
- om degen går i sönder när pajformen skall kläs går det lika bra att tumma ut degen i formen istället, se bara till så att det blir någorlunda jämnt