Rostade rödbetor på en bädd av spenat med ricotta och blodgrape

 
När det är så varmt ute (och inne) som det har varit nu den senaste tiden står jag ogärna och bakar eftersom a) det blir så himla himla varmt när ugnen är igång, b) det blir helt plötsligt väldigt ansträngande att knåda ihop degar, samt c) precis allting som innebär att en måste röra på sig blir ansträngande. Jag orkar helt enkelt inte göra så mycket mer än att sitta i skuggan och läsa; vilket jag egentligen inte klagar på men bloggen bli ju dock lite lidande. 
 
 
Det var någon gång i våras på Grand Hotel i Lund som jag stötte på denna rätt och blev lite halvt frälst. Självfallet ville jag då återskapa den hemma och det var inte speciellt komplicerat då råvarorna praktiskt taget har blivit upplagda bredvid varandra på en tallrik. Jag gjorde dock några ändringar pga kunde inte hitta vissa råvaror så som blodapelsin och gulbetor. Men ska jag vara helt ärlig smakar det faktiskt likadant med blodgrape, samt med enbart rödbetor. 
 
Dessutom passar rätten väldigt bra som sommarmat då en oftast kanske inte är lika hungrig och vill ha något lättare, sedan är det även en enkel rätt att tillaga. Visserligen tvingas en att använda ugnen för att laga denna rätt; men ja, det är förmodligen det som är mest ansträngande att utföra. Helt enkelt en frisk sallad med nya smaker som är enkel att tillaga!
 
 

 filmad med Canon eos 1100d och objektivet ef-s 18-55 III | musik- wrapped up in books av Belle & Sebastian 

 

 
 
Som förrätt, eller lättare lunch, till två personer
 
2 nävar blad- eller babyspenat
5 stycken medelstora rödbetor
drygt ½ dl valnötter
1 blodgrape-, eller blodapelsin
½ dl ricotta
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Häll lite olja på en plåt med bakplåtspapper och fördela rödbetsbitarna jämnt. Rosta i ugnen i cirka 30-40 minuter, beroende på hur stora rödbetorna är. När de är klara ska de kännas mjuka och glida av provstickan enkelt. Hacka valnötterna mycket grovt. Filéa blodgrapen; eller gå till väga på något annat vis för att få ut hela klyftor. Skölj av spenaten och fördela jämnt på två stycken tallrikar. Lägg på rödbetorna och blodgrapesklyftor. Strö över valtnötterna och avsluta med att antingen klicka eller sprita på ricottan. Servera!
 
 
Notes
 
- vill en så kan en del av rödbetorna bytas ut mot gulbetor om det skulle gå att få tag på. Smakmässigt är skillnaden inte så markant, men det blir ännu finare att servera.
 
Kommentarer
Postat av: Thea @ Baking Magique

Hej!
Vilken fin blogg du har! :)

Svar: Åh tack så väldigt! Din blogg var superfin också måste jag säga! :)
Lovisa

2014-10-15 @ 10:41:21
URL: http://www.bakingmagique.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback